Kitabın ilk bölümünde "dürüstlük kuralı ve bir hakkın açıkça kötüye kullanma yasağı" Türk ve İsviçre öğretisi ışığında kavramsal olarak incelenmiştir. Türk Medeni Kanunu'nun "Başlangıç hükümlerinden (m. 2/1, II) "dürüstlük kuralı" ve "hakkın kötüye kullanma yasağı" kavramları ayrı ayrı ele alınmıştır.
Öncelikle dürüstlük kuralının hukuki niteliği ve işlevine yer verilmiştir. Hakkın açıkça kötüye kullanılması ve iyi niyetle farkı ortaya konmuştur. Güven ilkesi ve hatır işlerine değinilmiştir.
Bir hakkın açıkça kötüye kullanılması yasağı kavramını ele alırken temel ilkelerden hareket edilmiştir. Hata ile karşılaştırılmıştır. Sıkça karşılaşılan çelişkili davranma yasağı, şekil eksikliği, zamanaşımı sorunu kavramlarına değindikten sonra ve bir hakkın eziyet şekilde kullanılmasına yer verilmiştir.
Son olarak dürüstlük kuralı ve bir hakkın açıkça kötüye kullanma yasağı uygulamadaki tehlikelerinden sözedilmiştir.
Kitabın ikinci bölümünde Yargıtay kararlarına yer verilmiştir. Dürüstlük kavramı ve bir hakkın açıkça kötüye kullanılması yasağı kavramları ayrımına ilişkin yeterli netlik oluşmadığı için içtihatlarda ayrıma gidilmemiştir. Bir bütün olarak sunulmuştur. Bu bağlamda ticaret hukuku, borçlar hukuku, eşya hukuku, miras hukuku, aile hukuku, iş hukuku, sosyal güvenlik hukuku, icra iflas hukuku ve usul hukukuna ilişkin Yargıtay daire kararlarından çok sayıda uygulamaya yer verilmiştir.
Kitabın amacı, adalet topluluğunun sujeleri olan yargıç ve avukatlara konu hakkında yararlı olmak. Diğer yandan da hukuk fakültesi öğrencilerine pratik çalışmalarına katkıda bulunmaktır.