Kamu ihaleleri, öncesinde belirlenen prosedürlere tabi olarak yürütülen bir süreçtir ve bu süreç içerisinde sürecin işleyişi, içeriği vs. durumlarda meydana gelen usuli ve hukuki aykırılıklar nedeniyle bahse konu ihaleler iptal edilebilmektedir. Esasında kamu hizmetinin gereği gibi yürütülemeyeceğinin anlaşıldığı herhangi bir haklı sebebe dayanarak ihalenin iptal edilmesi mümkündür. İhalenin iptali, geçersiz teklif sunulması şeklinde usuli bir noksanlıktan kaynaklanabileceği gibi, ihalenin konusuz kalması şeklinde esasa ilişkin durumların varlığına da dayandırılabilir.
İhalenin iptali sebepleri esasında mevzuatımızda tadadi bir şekilde sayılmış olup bu sebeplere ilişkin net ve keskin bir çerçeve oluşturulmamıştır. Zira mevzuat kapsamında düzenlenmemiş olan ihalenin iptali sebepleri, emsal içtihatlar ile şekillenmektedir. Yargıya yansıyan birçok farklı sebebin ihalenin iptaline haklı gerekçeler olarak kabul edilebildiği bu içtihatlar dahilinde açıkça görülmektedir.
Mevzuattaki bu boşluğun bir noktada giderilmesi ve temel olarak ihalenin iptali sebeplerinin neler olabileceğinin sınırının belirli oranda netleştirilmesi gereklidir. Aksi takdirde idarenin sahip olduğu bu geniş takdir yetkisinin keyfi olarak kullanılması ile birçok ihalenin iptaline hakkaniyete aykırı olacak şekilde karar verilmesi ve bu kararların yargıya taşınması aracılığı ile mahkemelerin iş yükünün daha da artmasına neden olunacaktır.