Siyasi Partilerin Mali İşlemler Rehberi Muhasebe ve İç Kontrol Ertuğrul Kılıç  - Kitap

Siyasi Partilerin Mali İşlemler Rehberi Muhasebe ve İç Kontrol

1. Baskı, 
Mayıs 2021
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
13x19
Sayfa:
94
Barkod:
9789758899197
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Fiyatı:
255,00
Temin süresi 2-3 gündür.
Kitabın Açıklaması
Siyasi partilerin en temel amacı ülkede iktidar olmak ve parti programını uygulayarak bütün vatandaşların refahını artırmak, huzur ve güvenliğini sağlamak, sürdürülebilir bir istikrar ortamı oluşturmaktır. Siyasal partiler normal zamanlarda ve seçim dönemlerinde partinin temel ihtiyaçlarını karşılamak ve faaliyetlerini daha etkin yurt sathında koordineli olarak yürütmek üzere giderler yaparlar. Giderleri karşılamak üzere üyelerinden ve/veya partiye bağış yapan kişilerden gelirler elde ederler. Seçimler zamanında ise siyasal partiler seçmenlere ulaşmak için çeşitli kampanyalar ve seçim çalışmaları dönemlerinde yüksek düzeyde harcamalara ihtiyaç duyarlar.
Demokratik hayatın sürdürülmesi için vazgeçilmez olan partiler, bu süreçlerde elde etmiş olduğu gelir ve giderlerin yasalara uygun olarak kayıt altına alınması, saydam bir şekilde üyelere ve bütün vatandaşlara sunulması, güvenilir, sürdürülebilir ve şeffaf yönetim ilkesi gereğidir. Mali kayıtlarını yasalara uygun tutularak kamuoyuna açıklanması ve Anayasa mahkemesince yapılan denetimlerde en az hata ile mali güvenirliğin oluşturulmuş olmasını sağlaması anayasal bir görevdir.
Bu kılavuzun hazırlanması, siyasi partilerde elde edilen gelir ve giderlerin, muhasebe usul ve esasları ile başta Anayasa olmak üzere, yasa, tüzük ve yönetmeliklere uygun bir şekilde denetlenebilir kayıtların oluşturulması, güvenirlik ve saydamlığın sağlanarak kamuoyuna hesap verilebilir bir kurumsal yapı oluşturmasını sağlamak amacıyla bir başvuru kaynağı oluşturması için hazırlanmış.
Bu çalışmada siyasi partiler kanununa göre tutulacak defterler ile gelir ve gider belgeleri sıralanmış ve uygulanması konusunda açıklamalarda bulunulmuş.
(Önsözden)