İdarenin işlem ve eylemlerindeki hata ve eksiklikleri gidermeyi amaçlayan kamu denetçiliği kurumu, bunun yanında da bireylerin kendi haklarını öğrenmesini sağlayarak daha bilinçli bir toplumun yaratılmasına katkı sunmaktadır. Sahip olduğu hakları ve bunları nasıl kullanacağını öğrenen vatandaşlar, yönetimin işlem ve eylemlerini daha güçlü bir şekilde sorgulama cesaretini göstererek idarenin hukuk devleti ilkesi gereklerini yerine getirmesine ve demokratikleşmesine katkıda bulunacaktır.
Bu çalışma üç bölümden oluşmaktadır.
Birinci bölümde kamu denetçiliği kurumun tarihçesi, kamu denetçiliğine benzer örneklerin neler olduğu, hukuk devletine giden süreç ve hukuk devleti ilkesi ile kamu denetçiliği kurumu arasındaki ilişkiyi ortaya konulmaktadır.
İkinci bölümde ülkemizdeki kamu denetçiliği uygulamasının tarihçesi, kamu denetçiliği kurumu öncesindeki denetim görevini yerine getiren kurum ve kuruluşların incelenmesi ve son olarak da kamu denetçiliği kurumunun faaliyet ve işleyiş şekli incelenmektedir.
Üçüncü ve son bölümdeyse kamu denetçiliği kurumunun iki önemli örneği olan İsveç Ombudsmanı ve Avrupa Ombudsmanı'nın, tarihçeleri ile iş görev ve sorumlulukları, yetki alanları, göreve geliş ve ayrılışı gibi konular incelenerek çalışma sonlandırılmıştır.