İş Kanununda yer alan para cezaları; 4857 sayılı İş Kanununun, 98108. maddelerini kapsayan İdari Ceza Hükümleri başlıklı 8. Bölümünde düzenlenmiştir. Para cezası; yasa kuralının ihlali sonucu bir miktar paranın devlete ödenmesi şeklinde tanımlanabilir. Adli makamlar tarafından verilen cezalara adli para cezaları, idari makamlar tarafından verilen cezalara da idari para cezaları denilmektedir. İş Kanununda yer alan cezaların tamamı idari para cezası niteliğindedir.
5326 sayılı Kabahatler Kanununun Yaptırım Türleri başlıklı 16. maddesinde; Kabahatler karşılığında uygulanacak olan idari yaptırımların idari para cezası ve idari tedbirlerden ibaret olduğu, idari tedbirlerin ise mülkiyetin kamuya geçirilmesi ve ilgili kanunlarda yer alan tedbirler olduğu belirtilmiştir. 5326 sayılı Kabahatler Kanununun İdari Para Cezası başlıklı 17. maddesine göre; İdari para cezası maktu veya nispi olabilecek, idari para cezası kanunda alt ve üst sınırı gösterilmek suretiyle de belirlenebilecek, bu durumda idari para cezasının miktarı belirlenirken işlenen kabahatin haksızlık içeriği ile failin kusuru ve ekonomik durumu birlikte göz önünde bulundurulacaktır.
5326 sayılı Kabahatler Kanununun İdari Yaptırım Kararı Verme Yetkisi başlıklı 22. maddesinde de; Kabahat dolayısıyla idari yaptırım kararı vermeye ilgili kanunda açıkça gösterilen idari kurul, makam veya kamu görevlileri yetkilidir. Kanunda açık hüküm bulunmayan hallerde ilgili kamu kurum ve kuruluşunun en üst amiri bu konuda yetkilidir, hükmü yer almıştır.
Kitabın yayımındaki amaç, İş Kanununda yer alan para cezaları ve uygulanan para cezalarına yönelik mahkeme kararlarını okuyucuya aktarmaktır. Para cezalarına yönelik yüzlerce mahkeme kararı kitap içinde yer almıştır. Kitap; Para cezası öngörülen Kanun maddesi, Ceza maddesi, Cezayı gerektiren fiil, Ceza miktarı ve ilgili mahkeme kararlarını içerecek şekilde tanzim edilmiştir.