Kitapta öncelikle hukuk felsefesi ilkeleri doğrultusunda Devlet – Ceza Hukuku ilkeleri saptanmaya, Ceza Hukuku'nun gerçek alanı belirlenmeye ve çağdaş toplumsal yaşamda suç yaratma, suç olmaktan çıkarma, kanun koyucunun faaliyetlerinin denetlenmesi, kanundaki gerekçeleri incelenerek, güncel ve çözüm bekleyen sorular açısından Türk mevzuatının değerlendirilmesi amaçlanmıştır.
Bu amaç doğrultusunda Ceza Hukuku'nun ve bu bağlamda Alman Ceza Hukuku'nun tarihsel gelişimi incelenmiş, daha sonra ise sırasıyla, karşılaştırmalı hukuktaki durum, hukuksal değerlerin korunması teorisinin gelişimi ve günümüzdeki anlamı, özellikleri ve çeşitli fonksiyonları irdelenmiştir. Kitabın son kısmında çok önemli ve güncel sorunlara ilişkin, Ceza Hukuku alanında bu öğretinin işlevi açıklanmış ve özellikle 2. ve 3. bölümde Türk Hukuku açısından kanunlara, doktora ve uygulamaya ilişkin saptamalar ve öneriler getirilmiştir. Konu, gerek yabancı ülkeler gerekse ülkemizin yasa uygulamasında incelenmiştir.
Öğrencilere, özellikle lisans üstü öğretim yapan öğrencilere, akademisyenlere, enstitü, yüksek okul ve araştırma merkezleriyle, uygulamacılar ve parlamenterlere kaynak olacak değerli bir çalışmadır.