Bu yayınımızla, ATAUM programlarında önemli bir boşluğun ortadan kalkacağına inanıyoruz. Böylece, programlarımıza gelerek ders veren değerli öğretim üyelerimizden öğrendiğiniz Avrupa Birliği’ne yönelik temel konuları daha sağlıklı alma ve çalışma olanağına kavuşacağınızı umuyoruz.
Kitabımızın ilk bölümünde, ATAUM AB Uzmanı Erhan Akdemir ve Ankara Üniversitesi Araştırma Görevlisi Özlem Genç, Avrupa Bütünleşmesi’nin Tarihsel Gelişimini, Avrupalılığın Ortaya çıkışından, Avrupa Toplulukları (AT)’nın kuruluşuna, AB’de Kurucu Antlaşmalarla getirilen düzenlemelere, hatta zaman içerisinde farklılaşmasına değinerek, anlatmaktadır.
İkinci bölümde, ATAUM AB Uzmanı Deniz Senemoğlu, AB’nin kurumları hakkında detaylı bir bilgilendirme yapmakta, AB’deki kurumsal yapının ve karar alma mekanizmalarının işleyişini, Antlaşmalarla getirilen son düzenlemeleri göz önünde bulundurarak incelemektedir.
Üçüncü bölümde, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi AB Hukuku Anabilim Dalı öğretim üyesi ve ABGS Hukuk Başkanı Doç.Dr. Sanem Baykal, AB’nin Anayasalaşma sürecinin, her aşamasını, amaçları ve gelişimlerini analiz etmekte ve hatta konuyla ilgili en güncel gelişmeleri de ayrıntılarıyla vermektedir.
Dördüncü bölümde, ATAUM Müdür Yardımcısı ve Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Burça Kızılırmak, Ekonomik Bütünleşme Teorileri çerçevesinde AB konusunu, okuyucuyu Ekonomik Bütünleşme Teorisinin kapsamı hakkında bilgilendirip, teorinin AB’de uygulamalarına dikkat çekerek ele almaktadır.
Beşinci bölümde, ATAUM AB Uzmanı Ceran Arslan Olcay, AB’de Ekonomik ve Parasal Birlik başlığı altında 1960’ların sonundan bugüne dek parasal birlik girişimlerini ve bu yolda izlenen politikaları ve EPB’nin yarattığı etkileri ortaya koymaktadır.
Altıncı bölümde, Ankara Üniversitesi Araştırma Görevlisi Özlem Genç, Avrupa Merkez Bankası (AMB)’nın Kurumsal Yapısını değerlendirmekte, AMB’nin para politikası stratejisini ve bu doğrultuda kullandığı araçları ve yöntemleri analiz etmektedir.
Yedinci Bölümde, ATAUM AB Uzmanı Erhan Akdemir, Avrupa Kimliği’nin Oluşumu ve Din faktörü başlıklı çalışmasında kimlik kavramını, Avrupa kimliğinin oluşumu ve unsurları ile AB’de Avrupa kimliği algısını ele almaktadır.