Özyeğin Üniversitesi Alman Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin dönemsel yayın organı Hukuk Köprüsü (Rechtsbrücke) 15. sayısıyla hukukçularla buluşmuştur. Bu sayıda, uluslararası hukuk, ceza hukuku, medeni hukuk, güvenlik yaptırımı hukuku ve tıp hukuku makaleleri ve içtihat çevirilerine yer verilmiştir. Gerek söz konusu eserleri kaleme alan gerekse bunları Türkçe'ye kazandırarak iki dilde yayın olarak Türk ve Alman hukukçulara sunmamıza destek veren tüm akademisyenlere sonsuz teşekkürler.
Ülkemizdeki yayın politikası ve bilimsel çalışmalara ilişkin bakış açısıyla genelde çeviri bilimi özelde kanunlarımızın mehaz (kaynak) ülkesinin mevzuat öğreti ve içtihatlarının Türk hukukuna aktarılmasına önemi bilinmediğinden, bu seri son derece güçlükle ve birkaç genç fedakar arkadaşımın gayretleriyle çıkarılmaktadır. Zaman zaman bu kıymet bilmezlik ve akademisyenlerin sadece akademik yükseltmede puan alacakları çalışmalara yönelmeleri, karşılaştırmalı hukuk ve uluslararası hukuk açısından ülkemizin durumunu oldukça zayıflatmakta ve seriye devam edip etmeme konusunda tereddütler uyandırmaktadır. Bazen son vermek veya ara vermek gerek. En azından değeri bilinmeyen, okunmayan çalışmalar yapmak ekibimizde ümitsizliğe veya bıkkınlığa yol açmaktadır. Akademisyenlerin sadece kanun metni, yönetmelik veya yargı kararları ezberlemeleri ile sürdürdükleri akademik yaşam evrensel hukuktan bizi uzaklaştırmaktadır. Eylemler sonlandırılabilir veya geçici olarak ara verilebilir; ancak bizatihi kendisi son derece doğru bir fikir olan bu çalışmayı daha sonra veya başka yerde yapma fikri, eminim ki sayıları çok az da olsa son derece yüksek kaliteli genç akademisyenlerimizin varlığı, bu hayallerimize devam etmemizi gerektiriyor.
Umarım, Türk ve Alman meslektaşlarımız bu yayın organına sahip çıkarak, Türkiye ve Almanya arasındaki önemli bir hukuk köprüsünü oluşturan bu yayın organı ve Özyeğin Üniversitesi Alman Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi'ni destekler, besler ve geliştirirler. Her yaştan Türk akademisyenler, yıllardır takip ettiğimiz Alman hukukuna ilişkin tüm kaynakları dikkatle takip etmek ve bunları hem meslektaşlarına hem öğrencilere kazandırmak yükümlülüğü altındadırlar. Kolayca yükselme hırsı veya para kazanma iştahı, meslektaşlarımızı bu tür çalışmalardan uzak tutmamalıdır.
Başta değerli çalışma arkadaşım Zehra Başer Doğan olmak üzere önceki sayılar ve bu sayıya destek veren Türk ve Alman meslektaşlarıma yaklaşık sekiz yıldır kesintisiz süren bu yoğun çalışmada beni yalnız bırakmadıkları için sonsuz teşekkürler.
Saygılar.
Prof. Dr. Dr. h. c. Yener ÜNVER