Telekomünikasyon sektöründeki aktörlerin kendileri arasındaki ve tüketici ile olan hukuki ilişki çok boyutludur. Bu sebeple tüketicinin korunması ve telekomünikasyon konusunu disiplinlerarası bir anlayış ile ele almak önem arz etmektedir. Nitekim telekomünikasyon alanında bireyin tüketici olmaktan kaynaklanan hakları (abonelik sözleşmeleri, genel işlem şartları, aldatıcı faaliyetler) tüketici hukukunun ve borçlar hukukunun konusunu oluşturmaktadır.
Telekomünikasyon sektöründeki aktörlerin işlemleri (haksız rekabet, şirketler arası ilişki) ve bu işlemlerin tüketiciye olan etkileri de ticaret hukukunun konusunu teşkil etmektedir. Bu sektördeki aktörler ile idare arasındaki haklarının düzenlenmesi ve denetlenmesi ise idare hukukunun konusunu oluşturmaktadır. Nihayet telekomünikasyonun kullanılması suretiyle tüketicilere karşı işlenen suçların (bilişim aracılığıyla dolandırıcılık, özel hayatın korunması) ise ceza hukuku disiplini içerisinde değerlendirilmesi gerekmektedir.
Bu eser de İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi tarafından 25-26 Nisan 2014 tarihlerinde İsviçre Karşılaştırmalı Hukuk Enstitüsü'nün (L'Institut Suisse De Droit Comparé) akademik iş birliği ile İstanbul'da düzenlenmiş olan 15. Türkiye-İsviçre Hukuk Günleri çerçevesinde "Tüketicinin Korunması ve Telekomünikasyon" konulu sempozyumda sunulan tebliğlerden oluşmaktadır. Bu hassas konu sempozyumda değerli hukukçuların tebliğleri aracılığıyla çok boyutlu bir anlayışla mukayeseli olarak derinlemesine ele alınmaya çalışılmıştır.
(Tanıtım Bülteninden)