Hukuki uyuşmazlıkların çözümünde önemli olan, uyuşmazlığın hangi hukuk alanını ilgilendirdiğini ve uyuşmazlığa uygulanacak hukuk kurallarını belirlemektir. Bu karmaşık süreç sadece hukuk öğrencilerinin sorunu değil, hukuk uygulayıcılarının da en büyük sorunudur. İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku alanında uygulanabilecek mevzuat hükümlerinin çeşitliliği ve fazlalığı sorunu daha da güçleştirmektedir.
Güncellenerek 6. Baskısı hazırlanan çalışma ile güçlüklerin bir kısmının aşılması amaçlanmıştır. İş ve Sosyal Güvenlik Hukukunu ilgilendiren uyuşmazlıkların çözümünde öncelikle uyuşmazlığın hangi alanı ilgilendirdiği, uyuşmazlığa uygulanacak hukuk kurallarının hangisi olacağı ve bu hukuk kurallarının uygulaması sonucunda hangi hukuki sonuçların ortaya çıkabileceği açıklanmıştır.
Bunun için yaşanmış hukuki uyuşmazlıklar birer pratik çalışma haline dönüştürülerek, bu uyuşmazlığa ilişkin sorular ve soruların cevaplarının ne olacağı açıklanmıştır. Ancak özellikle öğrencilerin yararlanabilmesi amacıyla, bir hukuki sorunun çözümünde bir hukukçunun bakış açısının ne kadar geniş olması gerektiğinin önemi ortaya konulmuştur.
Kitabın temel amacı, geleceğin hukuk uygulayıcısı olan öğrencilerin, sorunların çözümüne bakış açılarının gelişmesi temel amaçtır.