Cumhuriyet başsavcılığı kurumu, ceza yargılaması alanında kamusal iddia makamını oluşturmaktadır. Görevi, cezai hükümler ile yaptırım altına alınan, suç oluşturduğu düşünülen ve bağımsız mahkemelerin yargılayarak hükme bağlayacağı bir olayı, yargılama makamı önüne getirmek, yargılamaya katılmak, yasa yollarına başvurmak suretiyle verilen hükmü denetlemek ve yasaya uygun şekilde kesinleşen hükmü infaz etmektir. Bu suretle gerçeğin ortaya çıkarılarak suç işlenmesiyle bozulan toplumsal barışın yeniden tesis edilmesini sağlamaktır.
Bu kapsamda, Cumhuriyet başsavcılığı kurumunun adli görevleri, idari görevlerine göre ön plandadır. Adli görevlerinin yanı sıra idari ve mali görevleri de bulunmaktadır. Bu görevler sayıca fazladır. Farklı yasa ve ikincil mevzuat içerisinde düzenlenmiştir. Çalışmamızda kısmen bu görevleri inceleyeceğiz. Amacımız, tüm bu görevler kapsamında Cumhuriyet başsavcılığı kurumunun, Türk idari yapısındaki yerinin belirsizliği sorununu incelemektir.
Ülkemizde üzerinde fazlaca çalışılmayan bu konuyu, öğreti ve yasal mevzuat içerisinde değerlendirmeye çalışmaktır. Bu çalışma kurumun tarihsel gelişimi ve mukayeseli hukuktan yararlanarak, kurumun yapısı, hukuki niteliği ve görevlerini belirlemeyi ayrıca kurumunun Türk idari yapısındaki yerinin belirsizliği sorunsalına dair bir tespitte bulunmayı hedeflemiştir.