Kamu ihaleleri, istekliler dışında toplumunda dikkatini üzerinde toplayan konulardır. İhalelerin objektif şekilde yapılması ve uygulaması birçok sorunu başlangıçta önleme olanağı sağlar. Devlete ve yönetime olan güveni sürdürür. Bu arada ihalenin iptali de kamuya güven açısından önem taşımaktadır. Toplumda güven duygularının azalması karşısında, idare tarafından haklı nedenlerle ihalenin yapılmasından vazgeçilmesi durumunda insanlar kolaylıkla " idarenin istediği kimseye ihale verilemeyince ihalenin iptali yoluna gittiler" şeklinde yorumlar yapılabilmektedir. Böyle bir yoruma gidilebilmesi açısından en fazla zarar gören kamu olduğu için açıklık ilkesi içerisinde her idari işlemde olduğu gibi ihalenin iptali işlemleri de yargıya taşınabilmektedir.
Bir yasa değişikliği ile idari kararlarlar ihalenin iptali yoluna gidilmesi halinde önceleri Kamu İhale Kurumuna itirazen şikayet yoluna başvurmak mümkünken daha sonra doğrudan yargıya başvurma olanağı sağlanmıştır. Böylelikle sorunların daha kısa zamanda çözümlenmesi olanağı sağlandığı gibi tarafsız ve bağımsız mahkemeler aracılığıyla toplumun güveninin korunması sağlanmıştır. Kuşkusuz Devlet İhale Kanununa tabi konularda Kamu İhale Kurumuna başvuru gerekmediğinden böylelikle ihalenin iptali konusunda kanun önünde eşitlik ilkesinin gerekleri de yerine getirilmiş bulunmaktadır.
Eser iki bölümden oluşmakta olup birinci bölüm Kamu İhale kanununa göre ihalenin iptaline ikinci bölüm ise Devlet ihale kanuna göre ihalenin iptali konusuna ayrılmış.
(Önsözden)