Toprak analizleri bir değil birçok amaç için yapılmakta ve elde edilen sonuçlardan değişik mühendislik faaliyetlerinde olduğu gibi tarım alanlarında da yaygın şekilde yararlanılmaktadır. Toprak analizleri usulüne uygun toprak ve arazi sınıflandırılmasında hayati önemdedir. Fiziksel, kimyasal ve biyolojik analiz sonuçlarına dayanarak arazi kullanım planlaması ve arazi uygunluk sınıflandırması yapılarak tarım toprakları en iyi şekilde değerlendirilmektedir.
Toplam 33 ana bölümden oluşan bu kitabın 1. Bölümünde toprak analizleri irdelenmiş, toprak analizlerinin temel dayanağı olan toprak örneklerinin alınması ve analize hazırlanması 2. Bölümde sunulmuştur. Toprak nemi, parça büyüklüğü dağılımı, toprak strüktürü, kütle yoğunluğu, tane yoğunluğu ve toplam porozite belirlemeleri de 3., 4., 5., 6., 7. ve 8. Bölümlerde verildikten sonra elektriki geçirgenlik, pH ve toprak asitliği, kireç ve kireç gereksinimi belirlemeleri de 9., 10. ve 11. Bölümlerde açıklanmıştır. Toprakların en önemli özellikleri arasında olan değişebilir katyonlar, katyon değişim kapasitesi ve organik madde belirlemeleri ise 12., 13. ve 14. Bölümlerde, günümüzde mutlak gerekli makro ve mikro elementler ile yararlı elementlerin belirlemelerine ilişkin yöntemler ise 15. - 33. Bölümlerde ayrı ayrı verilmiştir.
Kitapta yer alan 33 Bölümün her biri, değişik Üniversite ve Araştırma Kuruluşlarımızda görev yapan konu uzmanı toplam 24 bilim adamının en az üçü tarafından okunmuştur. Öneriler özenle dikkate alınmış, gerekli düzeltme ve düzenlemeler gerçekleştirilmiştir. Yurt dışında yayımlan kitaplarda uygulanması zorunlu olan ve bu çalışmamızda görev alan konu uzmanı bilim adamları Yardım Edenler (Contributors) başlığı altında sunulmuştur.
(Tanıtım Bülteninden)