Krugman bu kitabında, ülkemizde de benzerleri görülen ve siyasi arenada ekonomik tahlilleriyle yer alan iktisatçı bilim adamlarının ve kimi politikacılara akıl veren profesörlerin görüşlerini irdeliyor.
Geçtiğimiz yirmi yılın düşük büyüme hızı, karşıt ideolojilere bağlı iktisatçılar arasında yoğun bir tartışma başlattı. Bu tartışma aynı zamanda politika taşeronlarını ortaya çıkardı. Onlar çözümler önererek, her derde deva ekonomi ilacı sunan birer satıcıdırlar.
Milton Friedman bunların arasındaki en ünlü iktisatçıdır. Öte yandan Ronald Reagan muhazafakârların iktidara gelmesini sağladığında, beraberinde arz yanlısı iktisadı da taşıdı. Onun basitleştirilmiş programı hiçbir çözüm üretmemekle kalmadı, bir de ardında 3 trilyon dolarlık bir fatura bıraktı.
Bu arada, iktisat alanında yeni çalışma yapanlar devlete daha aktif roller önermeye başladılar. Bu kez Bill Clinton ve stratejik ticaretçiler bir kez daha sapkın fikirleri iktidara taşıdılar. Bunların, diğer ülkelerle girdiği rekabette kaybedip kazanmaya kilitlenmiş bir ABD ekonomisi yaklaşımı da aynı patentli bir ilaç gibi görünüyordu.
Bu kışkırtıcı kitap, iktidara giden yolda bu düşüncelerin garip olaylarla seyrine tanıklık ediyor.