İş kazalarının ve meslek hastalıklarının önlenmesi veya en aza indirilebilmesi için iş güvenliği kültürünün yerleşmesi önemli bir unsurdur. Bana bir şey olmaz düşüncesinden uzaklaşılmalı ve gerekli önlemler alındıktan sonra çalışmaya başlanmalıdır. İş sağlığı ve güvenliği konusunda başarı ancak tüm tarafların ortak değerleri benimsemesi, üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmeleri ile elde edilebilir. İşverenlerin, çalışanların ve devletin aynı bakış açısı ile iş sağlığı ve güvenliği alanında beraber hareket etmeleri zorunludur.
Bu taraflardan herhangi biri üzerine düşen görevi ve sorumluluğu yerine getirmediği durumda iş kazası ya da meslek hastalığı kaçınılmaz son olarak karşımıza çıkmaktadır. Uygun önlemlerin alınması ve doğru uygulamaların hayata geçirilmesi; devlet, işveren ve çalışan işbirliğinin tam olarak sağlanması ile mümkündür.
Bu kitap hem yiyecek içecek işletmelerinde uzmanlaşmayı hedefleyen, bu alanda eğitim gören öğrencilere, hem de sektörde görev yapan yönetici ve çalışanlara iş sağlığı ve güvenliği ile ilk yardım konularında rehber niteliği taşımaktadır. Kitapta; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının Ağustos 2015 tarihine kadar gerçekleştirmiş olduğu düzenlemeler dikkate alınmıştır.