Girişimcilik ve  Küçük İşletme Yönetimi (İş Fikri Üretme–KOSGEB İş Planı–Girişimcilikte Başarı Faktörleri) KOSGEB Eğitimlerine Uygun Prof. Dr. Orhan Çağlayan  - Kitap

Girişimcilik ve Küçük İşletme Yönetimi

(İş Fikri Üretme–KOSGEB İş Planı–Girişimcilikte Başarı Faktörleri) KOSGEB Eğitimlerine Uygun

10. Baskı, 
Ocak 2021
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
13x19
Sayfa:
480
Barkod:
9789750265976
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Fiyatı:
360,00
24 saat içerisinde temin edilir.
Kitabın Açıklaması
Alanında en çok satan kitaplardan biri olan ve güncellenmiş 10. Baskısını yapan kitap, girişimcilik ve küçük işletmeler konusunu ilgilenenlere kavratabilme amacıyla, iş fikri, girişimcilikte başarı ve başarısızlık faktörleri, küçük işletmelerin kuruluşu, küçük işletmelerde yönetim, üretim, pazarlama ve finansman planları ve yeni uygulamaları kapsayacak şekilde hazırlanmıştır.
Eserde ayrıca başta KOSGEB destekleri olmak üzere küçük işletmelere destek sağlayan kuruluşlar, küçük işletmelerin sorunları ve çözüm yolları ile güçlü ve zayıf yönleri paylaşılmıştır.
YÖK'ün KOSGEB ile işbirliği çalışmasını dikkate alarak, kitap on dört bölüm olarak düzenlenmiştir. Bu doğrultuda KOSGEB Girişimcilik eğitim modüllerindeki bilgilerin tamamını içerecek şekilde yeniden düzenlenmiş olan bu eserin müfredatı takip edilebilirse, KOSGEB ile anlaşmak kaydıyla, eğitim alan öğrencilerin sertifika almaları ve bunun sonucunda "KOSGEB Girişimcilik Desteği"nden yararlanmaları mümkün olabilecektir.
Kitabın Konu Başlıkları
.
İş Fikri Üretme ve İş Fikri Kaynakları
.
Girişimciliği Etkileyen ve Belirleyen Faktörler
.
İşletmelerin Kuruluş Süreci ve Amaçları
.
İşletmelerin Türleri, Sınıflandırılması ve Temel İşlevleri
.
Küçük İşletmelerin İşlevleri Yönetim, Üretim, Pazarlama ve Finans Planları
.
KOBİ'lerin Ortak Özellikleri, Güçlü ve Zayıf Yönleri
.
KOBİ'lerin Ekonomik ve Sosyal Sisteme Katkıları,
.
Küçük İşletmelere Destek Sağlayan Kuruluşlar
.
KOSGEB Destekleri ve KOSGEB İş Planı Hazırlama
.
Küçük İşletmelerin Sorunları ve Çözüm Yolları
.
AB Hibe Projeleri ve Proje Hazırlama Rehberi
Yorumlar
Kitabın İçindekileri
Önsöz 
5
Giriş 
19
Birinci Bölüm
GİRİŞİMCİLİK KAVRAMI VE GELİŞİMİ
A. İŞLETMECİLİK VE GİRİŞİMCİLİK 
23
1. İşletme Kavramı 
25
2. İşletmecilik Kavramı 
27
3. Girişim, Girişimci ve Girişimcilik 
28
4. Girişimcilik ile İlgili Diğer Kavramlar 
33
5. Girişimciliğin Temel Fonksiyonları 
36
B. GİRİŞİMCİLİĞİN GELİŞİMİ 
38
1. Girişimciliğin Tarihsel Gelişimi 
38
2. Türkiye’de Girişimcilik 
38
3. Girişimciliğin Geleceği 
43
4. Kadın Girişimciliği ve Sosyal Girişimcilik 
46
5. Girişimciliğin Önemi 
48
İkinci Bölüm
GİRİŞİMCİLİK TÜRLERİ VE GİRİŞİMCİLİĞİN TEMELLERİ
A. GİRİŞİMCİLİK TÜRLERİ 
55
1. Temel Girişimcilik Özellikleri 
56
2. Girişimcilik Türleri 
59
2.1. Fırsat Girişimciliği 
59
2.2. Yenilikçi Girişimcilik 
60
2.3. Takipçi Girişimcilik 
61
3. Girişimcilik Tipolojisi 
62
B. GİRİŞİMCİLİĞİN TEMELLERİ 
63
1. Girişimciliği Etkileyen ve Belirleyen Faktörler 
63
2. Nasıl Girişimci Olunur? 
65
2.1. Doğuştan Gelen Yetenek ve Donanımlar 
65
2.2. Kazanılabilir Nitelikler 
66
2.3. Girişimcilik Özelliklerinin Test Edilmesi 
68
3. Yeni İş Fikrinin Kaynakları 
72
4. Yeni Fikir Üretme Yöntemleri 
74
4.1. Beyin Fırtınası 
74
4.2. İş Matrisi 
75
4.3. Fikirler Haritası 
75
4.4. Sorun Çözümü Yaklaşımı 
76
4.5. İhtiyaç Analizi 
77
5. Yeni Ürün Geliştirme Süreci 
78
5.1. Ürün Geliştirme Süreci 
78
5.2. Ürün Hayat Dönemi 
80
Üçüncü Bölüm
GİRİŞİMİN (İŞLETME) AMAÇLARI VE BAŞARI FAKTÖRLERİ
A. İŞLETMELERİN AMAÇLARI VE SORUMLULUKLARI 
85
1. İşletmelerin Amaçları 
85
1.1. Uzun Dönemde Kâr Elde Etme 
86
1.2. Topluma Hizmet Sunma 
87
1.3. Bağımsız Olma ve Prestij Sağlama 
87
1.4. Ömrünü Sürekli Kılma 
88
2. İşletmelerin Sorumlulukları 
88
2.1. İşletmelerin Ekonomik Sorumlulukları 
89
2.2. İşletmelerin Toplumsal Sorumlulukları 
89
3. İşletme Kurma Nedenleri 
90
B. GİRİŞİMCİLİKTE BAŞARI FAKTÖRLERİ 
91
1. Uygun Bir İşin Olması 
93
2. İşe Başlamak İçin Uygun Zamanın Seçilmesi 
94
3. Yönetim Yeteneği ve Tecrübesi 
95
4. Öz Sermaye ve Kaynak Bulma Olanakları 
95
5. Riske Karşı Güvence 
96
C. GİRİŞİMCİLİKTE BAŞARISIZLIK NEDENLERİ 
97
1. Kuruluş Yerinin İyi Seçilememiş Olması 
100
2. Rekabet Faktörlerinin Dikkate Alınmaması 
100
3. Sermaye Yetersizliği 
101
4. Kişisel Unsurlar 
103
4.1. Ticaret Bilgisinin Yetersizliği 
103
4.2. Hazırlıklı Olmadan İşe Başlamak 
103
5. Yetersiz Zaman 
104
Dördüncü Bölüm
İŞLETMELERİN KURULUŞ SÜRECİ VE İŞ PLANI HAZIRLANMASI
A. KURULUŞ SÜRECİ VE FİZİBİLİTE ÇALIŞMASI 
109
1. Pazar Araştırması ve Talep Tahmini 
109
2. Kuruluş Aşamaları 
112
2.1. Proje Yatırım Düşüncesi 
113
2.2. Fizibilite (Yapılabilirlik) Çalışmaları 
116
2.3. Fizibilite Raporu 
121
2.4. Yatırım Kararı ve Yatırım Projesi 
122
2.5. Uygulama ve Denetim 
122
3. Fizibilite Raporu Örneği 
122
4. Kuruluş Dosyası Hazırlama 
126
B. İŞ PLANI HAZIRLANMASI 
127
Beşinci Bölüm
KURULUŞ YERİ, KAPASİTE VE
İŞLETME ÖLÇEĞİNİN BELİRLENMESİ
A. KURULUŞ YERİ SEÇİMİ 
137
1. Kuruluş Yeri Kavramı 
138
2. Kuruluş Yeri Seçiminin Aşamaları 
139
3. Kuruluş Yeri Faktörleri 
140
4. En Uygun Kuruluş Yeri 
144
5. Organize Sanayi Bölgesi (OSB) 
145
6. Küçük Sanayi Sitesi (KSS) 
146
7. Teknopark (Yeni Teknoloji Merkezi) 
147
8. İş Geliştirme Merkezleri 
148
B. KAPASİTE KULLANIMI VE BAŞABAŞ NOKTASI ANALİZİ 
148
1. Kapasite Kavramı 
148
2. Kapasite Türleri 
149
2.1. Teorik (Maksimum) Kapasite 
150
2.2. Normal (Pratik) Kapasite 
150
2.3. Gerçek (Fiili) Kapasite 
151
2.4. Atıl (Boş) Kapasite 
151
2.5. Zorlanmış Kapasite 
152
3. Kapasite Kullanımı ve Sorunları 
153
4. Başabaş Noktası Analizi 
154
C. İŞLETME ÖLÇEĞİNİN BELİRLENMESİ 
156
1. Ölçek ve Ölçeğin Belirlenmesinde Kullanılan Ölçütler 
156
1.1. Nicel Ölçütler 
157
1.2. Nitel Ölçütler 
158
2. Ölçek Büyüklüğüne Göre İşletmeler 
159
2.1. Büyük İşletmeler 
159
2.2. Orta Boy İşletmeler 
160
2.3. Küçük İşletmeler 
161
2.4. Çok Küçük (Mikro) İşletmeler 
162
3. Optimum Kapasite ve Uygun Kuruluş Ölçeğinin Seçimi 
163
Okuma Parçası (Makale)
Girişimcinin Yatırım Kararını Etkileyen Farklı Faktörler:
Girişimcilikte Buzdağı Teorisi 
168
Altıncı Bölüm
İŞLETME TÜRLERİ VE KOBİLER
A. HUKUKİ YAPININ SEÇİMİ 
173
1. Şahıs İşletmeleri ve Hukuksal Yapısı 
173
2. Ortaklık 
174
2.1. Adi Ortaklık 
174
2.2. Ticaret Şirketi 
175
2.2.1. Şahıs Şirketleri 
175
2.2.2. Sermaye Şirketleri 
177
B. BÜYÜKLÜK VE DİĞER ÖLÇÜTLERE GÖRE İŞLETMELER 
179
1. Üretilen Mal ve Hizmet Türüne Göre İşletmeler 
180
2. Mülkiyet Durumlarına Göre İşletmeler 
181
3. Faaliyet Alanlarına Göre İşletmeler 
182
4. Büyüklüklerine Göre İşletmeler 
182
C. KOBİ’LER, KOBİ’LERİN TANIMI, ÖZELLİKLERİ VE FAALİYET ALANLARI 
183
1. KOBİ’lerin Tanımı 
184
2. Yasal Tanım 
185
3. KOBİ’lerin Ortak Özellikleri 
189
3.1. Bağımsız Olma 
189
3.2. Girişim (Teşebbüs) Yeteneği 
190
3.3. Kişisel İlişkiler 
190
4. KOBİ’lerin Nitel ve Nicel Özellikleri 
191
4.1. KOBİ’lerin Nitel Özellikleri 
191
4.1.1. KOBİ Sahipliğine İlişkin Nitel Özellikler 
192
4.1.2. KOBİ’lerin Örgütsel Yapısına İlişkin Nitel Özellikler 
193
4.2. KOBİ’lerin Nicel Özellikleri 
193
4.2.1. Personel Sayısı 
193
4.2.2. Makine Sayısı 
194
4.2.3. Üretim Kapasitesi 
194
4.2.4. Sabit Varlıkların ve Makine Parkının Değeri 
195
4.2.5. Satış Hasılatı (Mali Bilanço) ve Katma Değer 
195
5. KOBİ’lerin Faaliyet Alanları 
195
5.1. Üretim Sektörü 
196
5.1.1. Rakip Sanayi 
197
5.1.2. Yan Sanayi 
198
5.2. Ticaret Sektörü 
198
5.3. Hizmet Sektörü 
199
Yedinci Bölüm
KÜÇÜK İŞLETMELERDE YÖNETİM İŞLEVİ,
YENİ YÖNETİM YAKLAŞIMLARI VE YÖNETİM PLANI
A. KÜÇÜK İŞLETMELERDE YÖNETİM İŞLEVİ 
203
1. Planlama İşlevi 
205
2. Örgütleme İşlevi 
207
3. Kadrolama İşlevi 
208
4. Koordinasyon (Eşgüdümleme) İşlevi 
209
5. Yöneltme İşlevi 
210
6. Denetim İşlevi 
212
B. YENİ YÖNETİM YAKLAŞIMLARI 
213
1. Toplam Kalite Yönetimi 
213
2. Değişim Mühendisliği (Reengineering) 
220
3. Stratejik Kalite Planlaması 
222
4. Örgütse Küçülme (Downsizing) 
222
5. Personel Güçlendirme (Empowerment) 
223
6. Dış Kaynak Kullanımı (Outsourcing) 
223
7. Kıyaslama (Benchmarking) 
224
8. Öğrenen Organizasyon 
225
C. YÖNETİM PLANI 
226
Sekizinci Bölüm
KÜÇÜK İŞLETMELERDE ÜRETİM İŞLEVİ,
YENİ ÜRETİM SİSTEMLERİ VE ÜRETİM PLANI
A. KÜÇÜK İŞLETMELERDE ÜRETİM İŞLEVİ 
231
1. Üretim İşlevi 
231
2. Üretim Çeşitleri 
233
3. Küçük işletmelerde Üretim Planlaması ve Stok Kontrolü 
236
3.1. Gözle Kontrol ve Çift Kutu Yöntemi 
239
3.2. Optimum Raf Yöntemi 
240
3.3. ABC Yöntemi 
241
3.4. Maksimum–Minimum Stok Kontrol Yöntemi 
243
3.5. Bilgisayarlı Stok Kontrol Yöntemi 
244
B. YENİ ÜRETİM SİSTEMLERİ 
245
1. Tam Zamanında Üretim Sistemi (TZÜ) 
245
2. Esnek Üretim Sistemi 
247
3. Bilgisayar Destekli Tasarım 
248
4. Bilgisayar Destekli Üretim 
249
5. Bilgisayarla Tümleşik Üretim 
250
6. Senkronize Üretim 
251
7. Grup Teknolojisi (GT) 
251
8. Geleceğin Fabrikası 
252
C. ÜRETİM PLANI 
253
Dokuzuncu Bölüm
KÜÇÜK İŞLETMELERDE PAZARLAMA İŞLEVİ,
YENİ PAZARLAMA YÖNTEMLERİ VE PAZARLAMA PLANI
A. KÜÇÜK İŞLETMELERDE PAZARLAMA İŞLEVİ 
257
1. Pazarlama Kavramı 
257
2. Pazarlama Araştırması 
258
3. Pazar Bölümleme ve Hedef Pazarın Seçimi 
260
4. Pazarlamanın Çevresi 
262
5. Pazarlama Karması (Bileşenleri) 
263
5.1. Ürün 
264
5.2. Fiyat 
267
5.3. Dağıtım 
268
5.4. Tutundurma 
270
5.4.1. Reklam 
271
5.4.2. Halkla İlişkiler 
272
5.4.3. Yüz yüze Satış 
273
5.4.4. Satış Özendirme / Satış Teşviki (Promosyon) 
275
B. YENİ PAZARLAMA YÖNTEMLERİ 
276
1. Doğrudan Pazarlama 
277
2. Elektronik Ticaret 
278
2.1. İşletmeden İşletmeye İnternet Yoluyla Pazarlama (B2B) 
279
2.2. İşletmeden Nihai Tüketiciye İnternet Yoluyla Pazarlama (B2C) 
280
3. İlişki Pazarlaması 
282
4. İçsel Pazarlama 
283
5. Amaca Yönelik Pazarlama 
283
6. Niş Pazarlama (Market Niches) 
284
C. PAZARLAMA PLANI 
285
Onuncu Bölüm
KÜÇÜK İŞLETMELERDE FİNANSMAN İŞLEVİ,
YENİ FİNANSMAN YÖNTEMLERİ VE FİNANS PLANI
A. KÜÇÜK İŞLETMELERDE FİNANSMAN İŞLEVİ 
293
1. Finansman Kavramı ve İşlevi 
293
2. Finansal Göstergeler 
296
3. Finansman Kaynakları 
299
B. KÜÇÜK İŞLETMELERDE YENİ FİNANSMAN YÖNTEMLERİ 
300
1. Leasing 
300
2. Factoring 
302
3. Forfaiting 
305
4. Swap 
307
5. Barter 
309
6. Angel Finanslama 
310
7. Risk Sermayesi 
312
7.1. Risk Sermayesi Finansmanında Risk Faktörleri 
316
7.2. Risk Sermayesinin Özellikleri 
317
7.3. Risk Sermayesinin KOBİ’lere Sağlayabileceği Katkılar 
318
7.4. Risk Sermayesi ve Angel Finanslama 
323
C. FİNANS PLANI 
325
Onbirinci Bölüm
KOBİ’LERİN EKONOMİK VE SOSYAL SİSTEME KATKILARI, GÜÇLÜ VE ZAYIF YÖNLERİ
A. KOBİ’LERİN EKONOMİK VE SOSYAL SİSTEME KATKILARI 
331
2. KOBİ’lerin Ekonomik ve Sosyal Sisteme Katkıları 
337
2.1. Rekabetin Korunması 
339
2.2. Orta Sınıfın Korunması ve Denge Unsuru Olmaları 
340
2.3. Sermaye Birikimine Katkıları 
341
2.4. İstihdama Olumlu Katkıları 
341
2.5. Yeni Fikir ve Buluşların Ortaya Çıkarılması 
342
4. KOBİ Göstergelerinin Ülkelerarası Karşılaştırılması 
346
B. KOBİ’LERİN GÜÇLÜ VE ZAYIF YÖNLERİ 
349
1. KOBİ'lerin Güçlü Yönleri 
350
1.1. Küçük Sermaye ile Yatırım Yapabilme 
350
1.2. Piyasa Şartlarına Uyum Sağlama Yetenekleri 
351
1.3. İstihdam Yapısı ve Yönetim 
351
1.4. Müşteri ve İşletme Personeliyle Yakın İlişki İçinde Olma 
352
1.5. Üretim Biçimi 
353
2. KOBİ’lerin Zayıf Yönleri 
354
2.1. Tek Başına Olma ve Kalifiye Eleman Sağlayamama 
354
2.2. Gerekli Sermaye (Fonları) Sağlayamama 
355
2.3. Mevzuat ve Vergi Sistemi 
356
2.4. Alıcı–Satıcı İlişkileri 
357
2.5. Örgütlenme Yetersizliği 
358
Onikinci Bölüm
KÜÇÜK İŞLETMELERİN SORUNLARI VE ÇÖZÜM YOLLARI
A. KÜÇÜK İŞLETMELERİN SORUNLARI 
361
1. Finansman Sorunu 
362
1.1. Öz kaynak Yetersizliği 
362
1.2. Kredi Temininde Güçlükler 
363
2. Tedarik ve Tamir–Bakım Konusundaki Sorunlar 
365
3. Teknoloji Yetersizliği ve Rekabet Sorunu 
367
4. Örgütlenme ve Yönetim Sorunu 
369
5. İnsan Kaynakları ve Halkla İlişkiler ile İlgili Sorunlar 
370
6. Pazarlama ve İhracat ile İlgili Sorunlar 
373
7. Diğer Sorunlar 
374
7.1. Standardizasyon 
374
7.2. Ar–Ge ve Bilgi Toplama 
375
7.3. Mevzuat Sorunları 
377
B. KÜÇÜK İŞLETME SORUNLARININ ÇÖZÜM YOLLARI 
379
1. Finansal Çözüm Yolları 
381
2. Tedarik ve Pazarlamaya İlişkin Çözüm Yolları 
384
3. İhracata İlişkin Çözüm Yolları 
386
3.1. Sektörel Dış Ticaret Şirketleri 
389
3.2. Dış Ticaret Sermaye Şirketleri 
392
4. Küçük İşletmelerde Verimliliğin Artırılması 
395
5. Nitelikli İşgücü İstihdamı 
399
Onüçüncü Bölüm
KÜÇÜK İŞLETMELERE DESTEK SAĞLAYAN KURULUŞLAR
A. FİNANSMAN KOLAYLIĞI SAĞLAYAN KURUM VE KURULUŞLAR 
403
1. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı 
403
2. Türkiye Halk Bankası 
403
3. Sınai Yatırım ve Kredi Bankası 
405
4. Eximbank 
406
5. Esnaf Kefalet Kooperatifleri 
407
6. Finans Sağlayan Diğer Kuruluşlar 
408
B. KOSGEB DESTEKLERİ 
408
1. Kredi Faiz Desteği 
409
2. KOBİ Proje Destek Programı 
409
3. Tematik Proje Destek Programı 
410
4. İşbirliği Güç Birliği Destek Programı 
412
5. AR–GE, İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı 
413
6. Genel Destek Programı 
415
7. Girişimcilik Destek Programı 
416
8. Gelişen İşletmeler Piyasası KOBİ Destek Programı 
422
C. AB FONLARI VE ULUSAL FONLAR 
423
1. AB Hibe Projeleri 
423
2. Tarım Hibeleri 
424
3. Bilgi Teknolojileri ve Ar–Ge Hibeleri 
425
4. SODES ve Kalkınma Ajansı Projeleri 
425
5. SRAP 
425
Ondördüncü Bölüm
AB PROJESİ, KALKINMA AJANSI PROJESİ VE
İŞ PLANI HAZIRLAMA
A. AB PROJESİ VE KALKINMA AJANSI PROJELERİ 
429
1. AB Projesi Hazırlanırken Dikkat Edilecek Hususlar 
429
2. Temel Dokümanlar 
430
3. Hibe Başvuru Formu 
431
B. KOBİ MALİ DESTEK PROGRAMI İŞ PLANI VE İŞ ÜRETME EGZERSİZİ 
439
1. KOBİ Mali Destek Programı İş Planı 
439
2. İş Üretme Egzersizi 
447
C. GİRİŞİMCİLERE VE YETKİLİLERE ÖNERİLER 
450
EK. KOSGEB GİRİŞİMCİLİK TESTİ 
455
Kaynakça 
461
Kavramlar Dizini 
473