GİRİŞİMCİLİK KAVRAMI VE GELİŞİMİ
A. İŞLETMECİLİK VE GİRİŞİMCİLİK
23
2. İşletmecilik Kavramı
27
3. Girişim, Girişimci ve Girişimcilik
28
4. Girişimcilik ile İlgili Diğer Kavramlar
33
5. Girişimciliğin Temel Fonksiyonları
36
B. GİRİŞİMCİLİĞİN GELİŞİMİ
38
1. Girişimciliğin Tarihsel Gelişimi
38
2. Türkiye’de Girişimcilik
38
3. Girişimciliğin Geleceği
43
4. Kadın Girişimciliği ve Sosyal Girişimcilik
46
5. Girişimciliğin Önemi
48
GİRİŞİMCİLİK TÜRLERİ VE GİRİŞİMCİLİĞİN TEMELLERİ
A. GİRİŞİMCİLİK TÜRLERİ
55
1. Temel Girişimcilik Özellikleri
56
2. Girişimcilik Türleri
59
2.1. Fırsat Girişimciliği
59
2.2. Yenilikçi Girişimcilik
60
2.3. Takipçi Girişimcilik
61
3. Girişimcilik Tipolojisi
62
B. GİRİŞİMCİLİĞİN TEMELLERİ
63
1. Girişimciliği Etkileyen ve Belirleyen Faktörler
63
2. Nasıl Girişimci Olunur?
65
2.1. Doğuştan Gelen Yetenek ve Donanımlar
65
2.2. Kazanılabilir Nitelikler
66
2.3. Girişimcilik Özelliklerinin Test Edilmesi
68
3. Yeni İş Fikrinin Kaynakları
72
4. Yeni Fikir Üretme Yöntemleri
74
4.3. Fikirler Haritası
75
4.4. Sorun Çözümü Yaklaşımı
76
5. Yeni Ürün Geliştirme Süreci
78
5.1. Ürün Geliştirme Süreci
78
5.2. Ürün Hayat Dönemi
80
GİRİŞİMİN (İŞLETME) AMAÇLARI VE BAŞARI FAKTÖRLERİ
A. İŞLETMELERİN AMAÇLARI VE SORUMLULUKLARI
85
1. İşletmelerin Amaçları
85
1.1. Uzun Dönemde Kâr Elde Etme
86
1.2. Topluma Hizmet Sunma
87
1.3. Bağımsız Olma ve Prestij Sağlama
87
1.4. Ömrünü Sürekli Kılma
88
2. İşletmelerin Sorumlulukları
88
2.1. İşletmelerin Ekonomik Sorumlulukları
89
2.2. İşletmelerin Toplumsal Sorumlulukları
89
3. İşletme Kurma Nedenleri
90
B. GİRİŞİMCİLİKTE BAŞARI FAKTÖRLERİ
91
1. Uygun Bir İşin Olması
93
2. İşe Başlamak İçin Uygun Zamanın Seçilmesi
94
3. Yönetim Yeteneği ve Tecrübesi
95
4. Öz Sermaye ve Kaynak Bulma Olanakları
95
5. Riske Karşı Güvence
96
C. GİRİŞİMCİLİKTE BAŞARISIZLIK NEDENLERİ
97
1. Kuruluş Yerinin İyi Seçilememiş Olması
100
2. Rekabet Faktörlerinin Dikkate Alınmaması
100
3. Sermaye Yetersizliği
101
4.1. Ticaret Bilgisinin Yetersizliği
103
4.2. Hazırlıklı Olmadan İşe Başlamak
103
İŞLETMELERİN KURULUŞ SÜRECİ VE İŞ PLANI HAZIRLANMASI
A. KURULUŞ SÜRECİ VE FİZİBİLİTE ÇALIŞMASI
109
1. Pazar Araştırması ve Talep Tahmini
109
2.1. Proje Yatırım Düşüncesi
113
2.2. Fizibilite (Yapılabilirlik) Çalışmaları
116
2.3. Fizibilite Raporu
121
2.4. Yatırım Kararı ve Yatırım Projesi
122
2.5. Uygulama ve Denetim
122
3. Fizibilite Raporu Örneği
122
4. Kuruluş Dosyası Hazırlama
126
B. İŞ PLANI HAZIRLANMASI
127
KURULUŞ YERİ, KAPASİTE VE
İŞLETME ÖLÇEĞİNİN BELİRLENMESİ
A. KURULUŞ YERİ SEÇİMİ
137
1. Kuruluş Yeri Kavramı
138
2. Kuruluş Yeri Seçiminin Aşamaları
139
3. Kuruluş Yeri Faktörleri
140
4. En Uygun Kuruluş Yeri
144
5. Organize Sanayi Bölgesi (OSB)
145
6. Küçük Sanayi Sitesi (KSS)
146
7. Teknopark (Yeni Teknoloji Merkezi)
147
8. İş Geliştirme Merkezleri
148
B. KAPASİTE KULLANIMI VE BAŞABAŞ NOKTASI ANALİZİ
148
2.1. Teorik (Maksimum) Kapasite
150
2.2. Normal (Pratik) Kapasite
150
2.3. Gerçek (Fiili) Kapasite
151
2.4. Atıl (Boş) Kapasite
151
2.5. Zorlanmış Kapasite
152
3. Kapasite Kullanımı ve Sorunları
153
4. Başabaş Noktası Analizi
154
C. İŞLETME ÖLÇEĞİNİN BELİRLENMESİ
156
1. Ölçek ve Ölçeğin Belirlenmesinde Kullanılan Ölçütler
156
2. Ölçek Büyüklüğüne Göre İşletmeler
159
2.1. Büyük İşletmeler
159
2.2. Orta Boy İşletmeler
160
2.3. Küçük İşletmeler
161
2.4. Çok Küçük (Mikro) İşletmeler
162
3. Optimum Kapasite ve Uygun Kuruluş Ölçeğinin Seçimi
163
Girişimcinin Yatırım Kararını Etkileyen Farklı Faktörler:
Girişimcilikte Buzdağı Teorisi
168
İŞLETME TÜRLERİ VE KOBİLER
A. HUKUKİ YAPININ SEÇİMİ
173
1. Şahıs İşletmeleri ve Hukuksal Yapısı
173
2.2.1. Şahıs Şirketleri
175
2.2.2. Sermaye Şirketleri
177
B. BÜYÜKLÜK VE DİĞER ÖLÇÜTLERE GÖRE İŞLETMELER
179
1. Üretilen Mal ve Hizmet Türüne Göre İşletmeler
180
2. Mülkiyet Durumlarına Göre İşletmeler
181
3. Faaliyet Alanlarına Göre İşletmeler
182
4. Büyüklüklerine Göre İşletmeler
182
C. KOBİ’LER, KOBİ’LERİN TANIMI, ÖZELLİKLERİ VE FAALİYET ALANLARI
183
3. KOBİ’lerin Ortak Özellikleri
189
3.2. Girişim (Teşebbüs) Yeteneği
190
3.3. Kişisel İlişkiler
190
4. KOBİ’lerin Nitel ve Nicel Özellikleri
191
4.1. KOBİ’lerin Nitel Özellikleri
191
4.1.1. KOBİ Sahipliğine İlişkin Nitel Özellikler
192
4.1.2. KOBİ’lerin Örgütsel Yapısına İlişkin Nitel Özellikler
193
4.2. KOBİ’lerin Nicel Özellikleri
193
4.2.1. Personel Sayısı
193
4.2.3. Üretim Kapasitesi
194
4.2.4. Sabit Varlıkların ve Makine Parkının Değeri
195
4.2.5. Satış Hasılatı (Mali Bilanço) ve Katma Değer
195
5. KOBİ’lerin Faaliyet Alanları
195
KÜÇÜK İŞLETMELERDE YÖNETİM İŞLEVİ,
YENİ YÖNETİM YAKLAŞIMLARI VE YÖNETİM PLANI
A. KÜÇÜK İŞLETMELERDE YÖNETİM İŞLEVİ
203
4. Koordinasyon (Eşgüdümleme) İşlevi
209
B. YENİ YÖNETİM YAKLAŞIMLARI
213
1. Toplam Kalite Yönetimi
213
2. Değişim Mühendisliği (Reengineering)
220
3. Stratejik Kalite Planlaması
222
4. Örgütse Küçülme (Downsizing)
222
5. Personel Güçlendirme (Empowerment)
223
6. Dış Kaynak Kullanımı (Outsourcing)
223
7. Kıyaslama (Benchmarking)
224
8. Öğrenen Organizasyon
225
KÜÇÜK İŞLETMELERDE ÜRETİM İŞLEVİ,
YENİ ÜRETİM SİSTEMLERİ VE ÜRETİM PLANI
A. KÜÇÜK İŞLETMELERDE ÜRETİM İŞLEVİ
231
3. Küçük işletmelerde Üretim Planlaması ve Stok Kontrolü
236
3.1. Gözle Kontrol ve Çift Kutu Yöntemi
239
3.2. Optimum Raf Yöntemi
240
3.4. Maksimum–Minimum Stok Kontrol Yöntemi
243
3.5. Bilgisayarlı Stok Kontrol Yöntemi
244
B. YENİ ÜRETİM SİSTEMLERİ
245
1. Tam Zamanında Üretim Sistemi (TZÜ)
245
2. Esnek Üretim Sistemi
247
3. Bilgisayar Destekli Tasarım
248
4. Bilgisayar Destekli Üretim
249
5. Bilgisayarla Tümleşik Üretim
250
7. Grup Teknolojisi (GT)
251
8. Geleceğin Fabrikası
252
KÜÇÜK İŞLETMELERDE PAZARLAMA İŞLEVİ,
YENİ PAZARLAMA YÖNTEMLERİ VE PAZARLAMA PLANI
A. KÜÇÜK İŞLETMELERDE PAZARLAMA İŞLEVİ
257
2. Pazarlama Araştırması
258
3. Pazar Bölümleme ve Hedef Pazarın Seçimi
260
4. Pazarlamanın Çevresi
262
5. Pazarlama Karması (Bileşenleri)
263
5.4.2. Halkla İlişkiler
272
5.4.3. Yüz yüze Satış
273
5.4.4. Satış Özendirme / Satış Teşviki (Promosyon)
275
B. YENİ PAZARLAMA YÖNTEMLERİ
276
1. Doğrudan Pazarlama
277
2. Elektronik Ticaret
278
2.1. İşletmeden İşletmeye İnternet Yoluyla Pazarlama (B2B)
279
2.2. İşletmeden Nihai Tüketiciye İnternet Yoluyla Pazarlama (B2C)
280
3. İlişki Pazarlaması
282
5. Amaca Yönelik Pazarlama
283
6. Niş Pazarlama (Market Niches)
284
KÜÇÜK İŞLETMELERDE FİNANSMAN İŞLEVİ,
YENİ FİNANSMAN YÖNTEMLERİ VE FİNANS PLANI
A. KÜÇÜK İŞLETMELERDE FİNANSMAN İŞLEVİ
293
1. Finansman Kavramı ve İşlevi
293
2. Finansal Göstergeler
296
3. Finansman Kaynakları
299
B. KÜÇÜK İŞLETMELERDE YENİ FİNANSMAN YÖNTEMLERİ
300
7.1. Risk Sermayesi Finansmanında Risk Faktörleri
316
7.2. Risk Sermayesinin Özellikleri
317
7.3. Risk Sermayesinin KOBİ’lere Sağlayabileceği Katkılar
318
7.4. Risk Sermayesi ve Angel Finanslama
323
KOBİ’LERİN EKONOMİK VE SOSYAL SİSTEME KATKILARI, GÜÇLÜ VE ZAYIF YÖNLERİ
A. KOBİ’LERİN EKONOMİK VE SOSYAL SİSTEME KATKILARI
331
2. KOBİ’lerin Ekonomik ve Sosyal Sisteme Katkıları
337
2.1. Rekabetin Korunması
339
2.2. Orta Sınıfın Korunması ve Denge Unsuru Olmaları
340
2.3. Sermaye Birikimine Katkıları
341
2.4. İstihdama Olumlu Katkıları
341
2.5. Yeni Fikir ve Buluşların Ortaya Çıkarılması
342
4. KOBİ Göstergelerinin Ülkelerarası Karşılaştırılması
346
B. KOBİ’LERİN GÜÇLÜ VE ZAYIF YÖNLERİ
349
1. KOBİ'lerin Güçlü Yönleri
350
1.1. Küçük Sermaye ile Yatırım Yapabilme
350
1.2. Piyasa Şartlarına Uyum Sağlama Yetenekleri
351
1.3. İstihdam Yapısı ve Yönetim
351
1.4. Müşteri ve İşletme Personeliyle Yakın İlişki İçinde Olma
352
2. KOBİ’lerin Zayıf Yönleri
354
2.1. Tek Başına Olma ve Kalifiye Eleman Sağlayamama
354
2.2. Gerekli Sermaye (Fonları) Sağlayamama
355
2.3. Mevzuat ve Vergi Sistemi
356
2.4. Alıcı–Satıcı İlişkileri
357
2.5. Örgütlenme Yetersizliği
358
KÜÇÜK İŞLETMELERİN SORUNLARI VE ÇÖZÜM YOLLARI
A. KÜÇÜK İŞLETMELERİN SORUNLARI
361
1.1. Öz kaynak Yetersizliği
362
1.2. Kredi Temininde Güçlükler
363
2. Tedarik ve Tamir–Bakım Konusundaki Sorunlar
365
3. Teknoloji Yetersizliği ve Rekabet Sorunu
367
4. Örgütlenme ve Yönetim Sorunu
369
5. İnsan Kaynakları ve Halkla İlişkiler ile İlgili Sorunlar
370
6. Pazarlama ve İhracat ile İlgili Sorunlar
373
7.2. Ar–Ge ve Bilgi Toplama
375
7.3. Mevzuat Sorunları
377
B. KÜÇÜK İŞLETME SORUNLARININ ÇÖZÜM YOLLARI
379
1. Finansal Çözüm Yolları
381
2. Tedarik ve Pazarlamaya İlişkin Çözüm Yolları
384
3. İhracata İlişkin Çözüm Yolları
386
3.1. Sektörel Dış Ticaret Şirketleri
389
3.2. Dış Ticaret Sermaye Şirketleri
392
4. Küçük İşletmelerde Verimliliğin Artırılması
395
5. Nitelikli İşgücü İstihdamı
399
KÜÇÜK İŞLETMELERE DESTEK SAĞLAYAN KURULUŞLAR
A. FİNANSMAN KOLAYLIĞI SAĞLAYAN KURUM VE KURULUŞLAR
403
1. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı
403
2. Türkiye Halk Bankası
403
3. Sınai Yatırım ve Kredi Bankası
405
5. Esnaf Kefalet Kooperatifleri
407
6. Finans Sağlayan Diğer Kuruluşlar
408
1. Kredi Faiz Desteği
409
2. KOBİ Proje Destek Programı
409
3. Tematik Proje Destek Programı
410
4. İşbirliği Güç Birliği Destek Programı
412
5. AR–GE, İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı
413
6. Genel Destek Programı
415
7. Girişimcilik Destek Programı
416
8. Gelişen İşletmeler Piyasası KOBİ Destek Programı
422
C. AB FONLARI VE ULUSAL FONLAR
423
3. Bilgi Teknolojileri ve Ar–Ge Hibeleri
425
4. SODES ve Kalkınma Ajansı Projeleri
425
AB PROJESİ, KALKINMA AJANSI PROJESİ VE
A. AB PROJESİ VE KALKINMA AJANSI PROJELERİ
429
1. AB Projesi Hazırlanırken Dikkat Edilecek Hususlar
429
3. Hibe Başvuru Formu
431
B. KOBİ MALİ DESTEK PROGRAMI İŞ PLANI VE İŞ ÜRETME EGZERSİZİ
439
1. KOBİ Mali Destek Programı İş Planı
439
2. İş Üretme Egzersizi
447
C. GİRİŞİMCİLERE VE YETKİLİLERE ÖNERİLER
450
EK. KOSGEB GİRİŞİMCİLİK TESTİ
455