Kadının yaşam hakkının korunması meselesi, ülkemizin en ciddi problemlerinden biri olup, bunun önündeki en önemli engel, toplumsal cinsiyet algısıdır. Ülkemizdeki kadınların çoğu bu algıdaki sorunlar yüzünden toplumsal cinsiyete dayalı şiddete maruz kalmakta, yeterli önlemin alınmaması halinde ise şiddetin özel görünüş hali karşımıza çıkmakta, başka bir deyişle kadının yaşam hakkı ihlal edilmektedir.
Anayasamız bu konuda devlete (idareye) pozitif ve negatif yükümlülükler yüklemiştir, idare ise bu yükümlüğü, özel yetkilerle donatılmış olan idari kolluk vasıtasıyla yerine getirmektedir. İşte bu toplumsal ihtiyacın bir getirisi olarak 6284 Sayılı "Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesi Hakkında Kanun" ve bu kanunun uygulama yönetmeliği yürürlüğe girmiş.
Bu çalışma, toplumsal cinsiyete dayalı şiddete maruz kalan kadınların yeni bir hayat kurmaları ve yaşam hakkının güvenceye alınması için mevzuattaki hükümlerin incelenmesi, uygulamadaki eksikliklerin tespiti ve çözüm önerileri sunmak için, 6284 Sayılı Kanun'da idari kolluğun başı sıfatıyla mülki amirlere verilen yetkileri incelemek amacıyla kaleme alınmış. Kadının yaşam hakkı ile idari kolluğun bu hakkın korunmasındaki rolünü birleştirerek çözüme varmayı amaçlayan, idare hukuku alanında kadının yaşam hakkını konu alan çalışmanın, güncellenmiş ve geliştirilmiş halidir.
(Önsözden)