İç hukukta olduğu gibi, milletlerarası özel hukuk alanında da tahkime şüpheyle yaklaşılmasını gerektiren sebepler de göz ardı edilemez. Bu nedenle, devlet mahkemelerinin tahkim bakımından tamamlayıcı bir rol oynaması ve belli ölçüde tahkime müdahale edebilmesi gereklidir. Bu ölçü veya müdahalenin sınırları.ise milletlerarası ticari tahkim ile birlikte çalışmamızın konusunu teşkil etmektedir.
Nitekim devlet mahkemelerinin tahkime müdahalesini iki temel başlık altında toplamak mümkündür: Tahkime yardım veya destek sağlamak ve adli denetim (adli kontrol). Bu nedenle, çalışma da bu iki temel müdahale türünün iki ayrı bölüm altında incelenmesine gayret edilmiş. Ancak daha önce, çalışmanın birinci bölümünde kavram olarak milletlerarası ticari tahkimin gerek uluslararası metinlerde ve gerek Rusya Federasyonu Hukukunda nasıl düzenlendiğine ve devlet mahkemelerinin tahkime müdahalesinin esaslarına değinilmesi uygun görülmüş.
Sonuç itibariyle, üç bölümden oluşan çalışmanın birinci bölümü, belirtildiği üzere, milletlerarası ticari tahkime ayrılıp, genel hatlarıyla mahkemelerin tahkime müdahalesine de yer verilmiş. Çalışmamızın ikinci ve üçüncü bölümlerinde ise sırasıyla mahkemelerin tahkime destek ve adli denetim niteliğindeki müdahalesi ele alındıktan sonra, uygulamadaki sorunlara da dikkat çekilmiş.
(Önsözden)