Kentlerin yeniden yapılandırması çerçevesinde gündeme gelen işlemlerden birisi olan kentsel yenileme, bakış açısına göre, kentin merkezindeki yoksulluk yuvalarının temizlenmesi veya tehdit alanlarının rehabilitasyonudur. Bir başka bakış açısından ise merkezde ucuz barınma olanağım yitiren yoksul kesimin evlerinden sürülmesidir. Yenilenmenin kötü yüzünü temsil eden bu olgu, ingilizce'de "gentification", yerli literatürde ise soylulaştırma, mutenalaştırma, seçkinleştirme adlarıyla kavramlaştırılmaktadır.
Bu kitapta yer verilen yazıda, daha yaygın kullanımı dolayısıyla "soylulaştırma" isimlendirmesi tercih edilmiştir. Buna göre, İstanbul dışında bir büyük kent örneği olarak Bursa'nın merkezinde gözlemlenen yenilenmenin bu kavramla analiz edilip edilemeyeceği; edilebilecekse ne tür benzerlikler veya ayrılıklar barındırdığı, alan araştırmasından elde edilen bulgular ışığında tartışılmıştır.
Bu kitapta yer verilen çoğu çalışma, uygulama çalışması olmakla beraber, teorik açıdan hangi varsayımlardan hareket edildiği/edilebileceği de belirtilmeye çalışılmıştır.
(Önsözden)