1. FABRİKA ORGANİZASYONU VE YÖNETİMİ İLE İLGİLİ TANIM VE KAVRAMLAR
11
1.3. Fizibilite (Yapılabilirlik)
22
1.4. Piyasa Araştırması
23
1.5. İşletmelerin Büyümeleri
25
1.6. İşletmelerin Küçülmeleri
26
2. ÜRETİM VE ÜRETİM SİSTEMLERİ
27
2.1. İnsan İhtiyaçları
27
2.2. Üretim Sistemleri
28
2.3.1. Sürekli (Seri) Üretim
32
2.3.2. Kesikli (Siparişe Göre) Üretim
35
2.3.3. Montaj Tipi Üretim
37
2.3.4. Proje Tipi Üretim
37
2.4. Üretim Faktörlerinin Mülkiyetine Göre İşletmeler
39
2.3. Organizasyon Şemaları
41
2.6. Mamul Tasarımı, Geliştirilmesi ve Yenilik Yapma
44
3. FABRİKA KURULUŞ YERİ SEÇİMİ
47
3.1. Fabrika Kuruluş Yeri Seçimini Etkileyen Faktörler
47
3.2. Kurulacak Fabrika Yerinin Belirlenmesi
52
4. ENDÜSTRİYEL İŞLETMELERDE YERLEŞİM DÜZENLEMESİ
55
4.1. Yerleşim Düzenlemesinin Önemi
55
4.2. Yerleşim Düzenlemesinin Amaçları
56
4.3. Yerleşim Düzenlemesini Etkileyen Faktörler
57
4.3.2. Endüstriyel Bina
62
4.3.3. Üretim Sisteminin Tipi (Mamul Çeşidi ve Miktarı)
64
4.4. Yerleşim Düzeninin Seçimi
69
4.4.1. Prosese Göre Yerleşim Düzeni
69
4.4.2. Mamule Göre Yerleşim Düzeni
70
4.4.3. Sabit Pozisyonlu Mamule Göre Yerleştirme
72
4.5. Yerleşim Düzenlemesi Türlerinin Maliyet Yönünden Karşılaştırılması
73
4.6. Blok (Kareler) Yöntemi İle Yerleşim Düzenlemesi
74
4.7. Yerleştirme Düzenlemesinde Kullanılan Bir Kontrol Listesi
78
5. KÜRESELLEŞME, YENİ EKONOMİ VE REKABET
81
6. TEKNOLOJİ, TEKNOLOJİ SEÇİMİ VE YABANCI SERMAYE
93
6.2. Küreselleşme ve Teknoloji İlişkisi
96
7. İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ
105
7.1. İnsan Kaynakları Kavramı ve Önemi
105
7.2. Yönetim ve Yönetim İşlevleri
108
7.3. İnsan Kaynakları Sağlama ve Seçme
111
7.4. İnsan Kaynakları Yönetim İlkeleri
112
8. İŞLETME MALİYETLERİ VE FİYAT TEŞEKKÜLÜ
117
8.1. Üretim Maliyet İlişkileri
117
8.2. Maliyetlerin Türlerine Göre Sınıflandırılması
118
8.3. Kâr veya Zararın Bulunması
119
8.4. Serbest Piyasada Fiyat Teşekkülü
121
9. İŞLETMELERDE KÂRLILIK, VERİMLİLİK, PRODÜKTİVİTE VE PERFORMANS
123
10. İŞ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ
127
10.1. İş Sağlığı ve İş Güvenliği Kanunu Neler Getiriyor?
127
10.2.1. Hava Koşulları
129
10.2.6. Kimyasal Madde Bulundurulma ve Kullanımı
134
10.2.7. Toz ve Parçacıklar
135
10.3. Yangın ve Yangınların Önlenmesi
138
10.4. Kaza ve Meslek Hastalığı, Nedenleri, Etkileri ve Oluşan Kayıplar
139
11.2. Stokların Önemi
143
11.3. Stokların Sınıflandırılması ve Stok Yönetiminin İşletmeye Sağladığı Yararlar
145
11.4. Stok Maliyetleri
146
12. KAPASİTE PLANLAMASI
149
12.1. Makine Kapasitesi ve Çalışma Süresi
151
12.2. İnsan Gücü Kapasitesi
152
12.3. Kapasite Seçimine Etki Eden Faktörler
153
13. ÇALIŞMA SAATLERİ VE ÜCRETLENDİRME
155
13.1. Çalışma Saatleri
155
14. İŞ ÖLÇÜMÜ VE STANDART ZAMAN
159
14.2. İş Ölçümü Sonuçlarının Kullanıldığı Yerler
163
15. TAMİR–BAKIM PLANLAMASI
167
17. TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ
173
17.1. Kalite Olgusu ve Toplam Kalite Yönetiminin Öncüleri
173
17.2. Toplam Kalite Yönetim Anlayışı
177
17.3. Toplam Kalite Yönetiminin Temel İlkeleri;
183
17.3.1. Üst Yönetimin Liderliği
183
17.3.2. Süreç Yönetimi
185
17.3.3. Müşteri Odaklılığı
188
17.3.4. Herkesin Katılımı ve İletişim
190
17.3.5. Sürekli Gelişim
192
17.3.6. Hataları Önlemeye Dönük Yaklaşım
197
17.3.7. Sürekli Eğitim
198
17.3.8. Hedeflerle ve Verilerle Yönetim
203
17.4. Başarının Yedi Aracı
204
17.4.1. Akış Diyagramları
204
17.4.2. Kontrol Çizelgeleri
205
17.4.3. Kontrol Diyagramı
206
17.4.4. Balık Kılçığı Diyagramları
207
17.4.5. Pareto Diyagramları
208
17.4.7. Serpilme Diyagramları
209
Yararlanılan Kaynaklar
211