SYOK verilmesi durumunda şikâyet edilen kişiye şüpheli sıfatı verilemez. SYOK, varsa ihbarda bulunana veya şikâyetçiye bildirilir ve bu karara karşı CMK'nın 173. maddesindeki usule göre itiraz edilebilir. İtirazın kabulü hâlinde Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma işlemlerini başlatır.
Çalışma bu kapsamdan hareketle üç bölüme ayrılarak incelenmiştir.
İlk bölümde, soruşturma evresine hâkim olan genel esaslar, SYOK ile ilişkisi bakımından bir incelemeye tabi tutulmuştur. Bu bölümde soruşturma evresinin işlevi ile delil ve şüphe kavramları SYOK kapsamında ele alınmış, soruşturmanın başlamasını gerektiren şartlar ve ne amaçla soruşturma yapıldığı irdelenmek suretiyle soruşturma evresine hangi durumlarda geçilemeyeceği değerlendirilmiştir.
İkinci bölümde bu kez SYOK'a ilişkin genel esaslar, ceza muhakemesi sistemleri içindeki yeri, hangi temel hak ve hürriyetleri koruyucu nitelik gösterdiği ve hukuki niteliği bakımından açıklığa kavuşturulmaya çalışılmıştır.
Üçüncü bölümde ise SYOK'un şartları ve sonuçları incelenmiş, ardından karara karşı başvurulabilecek denetim yolları değerlendirilerek çalışma tamamlanmıştır.