Sermaye piyasası temelde fon arzedenleri, fon talep edenleri, birbirleriyle karşılaştıran, onları buluşturan, onların biribirleriyle iş yapmalarını sağlayan kurumlar, araçlar, hizmetler ve sözleşmelerden oluşan bir ağdır. Yatırım kuruluşları tarafından sunulan yatırım hizmetleri ile finansal işlem ve sözleşmeler, tarafların karşılaşmalarını ve ilişki kurmasını sağlamaktadır.
Sermaye piyasasının taraflarından birisi yatırımcılardır. Yatırımcılar aynı zamanda yatırım kuruluşlarının müşterisidirler ve yatırım hizmetlerinin de tüketicisidirler. Yatırım kuruluşları ile onların müşterileri olan yatırımcılar arasındaki ilişkiler yaygın ve yoğun biçimde düzenlenmiştir (Bölüm I).
Yatırım hizmetleri ve yan hizmetler AB düzenlemeleri ile ayrıntılı bir biçimde düzenlenmiş ve listelenmiştir. Bu düzenlemeler Sermaye Piyasası Kanunu ve Sermaye Piyasası Kurulu'nun düzenlemeleri ile iç hukukumuza aktarılmıştır (Bölüm II).
Diğer yandan yatırım kuruluşları repo işlemleri, açığa satış, menkul kıymet ödünç işlemleri, kredili menkul kıymet alım işlemleri şeklindeki finansal hizmet ve işlemleri düzenlenmiş birer faaliyet olarak müşterilerinin kullanımına sunmaktadırlar (Bölüm III).
Sermaye piyasalarının özelliği sistemin düzenli ve güvenli işlemesi için bir teminatlar sistemine sahip olmasıdır. Bu tür teminatları üç ana gruba ayırabiliriz: Sermaye Piyasası Kurulu'nun, Borsalar ile Takas ve Saklama Kuruluşları, Yatırım Kuruluşları tarafından faaliyetler ve işlemler nedeniyle istenen teminatlar, sermaye piyasası araçlarını konu alan teminat sözleşmeleri, sermaye piyasası araçlarından kaynaklanan yükümleri güven altına almayı amaçlayan teminatlar. Sermaye piyasası araçlarını konu alan teminat sözleşmeleri konusundaki UNIDROIT ve AB düzenlemeleri iç hukukumuza aktarılmışlardır
(Önsözden)