Çalışmamızda, ulusal ve uluslararası düzeydeki hukuk normları incelenerek geçici koruma statüsünün tanımı, kazanılma şartları ve kaybedilme halleri ile statü faydalanıcılarının sahip oldukları temel hak ve özgürlükler ele alınmıştır.
Çalışma sistematiği uyarınca ilk bölümde mülteci hukukuna ilişkin genel ilke ve esaslar ile geçici koruma statüsünün mülteci hukukundaki yeri incelenmiş, ikinci bölümde statü Avrupa kıtası özelinde ele alınmış ve son bölüm olan üçüncü bölümde ise statünün Türkiye'deki düzenlemeleri üzerinde durulmuştur. Bu sayede geçici koruma statüsü sırasıyla küresel, bölgesel ve ulusal düzeyde, karşılaştırmalı metot kullanılarak araştırma konusu edilmiştir.
Öte yandan geçici koruma statüsüne ilişkin yapılan teorik açıklamalarının yanı sıra statünün günümüzdeki en önemli uygulamaları arasında gösterilen Suriye ve Ukrayna uygulamalarına değinilmiştir. Bu bağlamda statünün Avrupa'daki ve ülkemizdeki uygulama örneğine ilişkin kimi sorunlar üzerinde de durulmuştur. Özellikle de Avrupa devletlerinin yük paylaşımına yanaşmamaları, ülkemizde ise statünün sona erme hallerinin objektif kriterlere bağlanmamış oluşu ve geçici korunanların olağan sığınma yollarına başvuramamaları bir sorun olarak ele alınmış ve konuya ilişkin önerilere yer verilmiştir.