Günümüzde ve gelecekte dünyadaki en önemli sorunların başında gıda üretimi yetersizliğinin geldiği tartışmasız kabul edilmektedir. Özellikle, son yıllarda yaşanmaya başlanan iklim değişiklikleri insanoğlunun beslenme sorununu daha da ağırlaştıracak gibi görünmektedir. Bu durum karşısında, bitkisel ve hayvansal gıda üretiminin temel kaynağı olan toprağın değri daha da önem kazanmaktadır.
Yaşam kaynağımız toprağı acaba yeterince tanıyabiliyor, değerlendirmesinde, kullanılmasında gerekli özeni gösteriyor muyuz? Bu sorulara olumlu yanıt vermek ülkemiz için ne yazık ki mümkün değildir. Çevre kirliliğinden en çok etkilenen yaşam alanlarımızın başında gelen toprak ve onun ürün verme potansiyeli, yani verimliliği hakkındaki bilgiler tarım ile uğraşanları ilgilendiren bir konu gibi görünmekle birlikte, aslında tüm insanlarımızın bilinçlenmesi, bunlara ilgi duyması gerekmektedir. Çünkü sahip olduğumuz bu doğal varlığın yanlış kullanımı sonucunda verimliliği düştüğünde veya daha kötüsü onu temelli yitirdiğimizde karşılaştığımız sorunlar tüm toplumu ilgilendirecektir. Bu nedenle kitap her kesimin anlayacağı bir dil ile toprak ve toprak yönetimi konusunda bilgi vermek amacı ile yazılmıştır.