Küreselleşme ile birlikte, ülkeler arasındaki etkileşim artmış, ülkeler giderek artan bir biçimde birbirine bağımlı hale gelmeye başlamıştır. Ülkeler arasında bu hızlı etkileşim, ülkelerin içinde bulunduğu yapının anlaşılmasını karmaşık bir hale getirmiştir.
Muhasebe ve ekonomi, tarihsel süreç içerisinde birbirine yakınlaşmış ve birbirinden yararlanır hale gelmiştir. Ekonomi bilimi, muhasebe biliminin yanıtlamaya çalıştıkları sorulara yardımcı olurken, muhasebe bilimi de gerçek dünyadaki olayların test edilmesinde yararlı olmuştur.
Kitapta ilk olarak muhasebe ve ekonomi arasındaki karşılıklı ilişkiler belirlenmeye çalışılmış, daha sonra da iki bilimin birbirlerine katkısı açıklanmıştır. Milli muhasebe – milli ekonomi ilişkisi, ekonomi politikası, makro ekonomik modeller, milli gelir, bütçe ve ekonomik planlama açılarından anlatılmıştır.
Ayrıca, Keynes’in milli muhasebeye katkısı üzerinde durulmuş, muhasebe ve ekonomi ilişkisi felsefi açıdan ele alınmıştır. Kitap muhasebe–ekonomi bilimi ile ilgilenenlere yardımcı bir kaynaktır.