Hukuk uygulamasının en önemli ve en sorunlu alanlarından biri de hiç şüphe yok ki ihtiyatî tedbir konusu¬dur. Sonucu itibariyle bazen esasa ilişkin karardan daha büyük etki yaratan, bazen verilmeyen, bazen de haksız yere verilen ihtiyatî tedbirlerin bir kişinin mahvına ya da bir şirketin iflasına neden olabildiği hukukla uzaktan yakından ilgili herkes tarafından bilinmektedir. Yasal koşulları bulunmasına rağmen, verilmeyen bir ihtiyatî tedbirden dolayı, esasa ilişkin lehine karar alan tarafın, aldığı karar bazen bir kağıt parçasına dönüşebilmekte, hukukî bir etki yaratamamaktadır. Tam aksine yasal koşulları bulunmadığı halde verilen bir ihtiyatî tedbirden dolayı tüm ticarî hayatını kaybeden gerçek ve tüzel kişiler de vicdanları yaralayıcı bir durum yaratmaktadır.
Tüm bu önemine rağmen ihtiyatî tedbir kurumu uygulayıcılar tarafından (hem avukatlar hem de hâkimler) çokta iyi bilinmemekte ve ciddi uygulama hataları yapılmaktadır. Yapılan hatalar istenmeyen sonuçlar doğurmakta, her iki meslek grubunu da zor durumda bırakan olaylara sebebiyet vermektedir. İhtiyatî tedbir yerine ihtiyatî haciz talep edilmesi nedeniyle sonuç alınamayan dilekçelerin avukat meslektaşlar tarafından yazılabildiği gibi. dava konusu olmayan bir alacak yada hak üzerine hâkim meslektaşlar tarafından tedbir konulması nedeniyle ciddi hak kayıpları yaşandığının uygulayıcılar farkındadır.
Bu tür hukukî hataların giderilebilmesi, hiç olmazsa en aza indirilebilmesi bu kitabın yazılma amaçlarından birisi, belki de en önemlisidir.
(Tanıtım Bülteninden)