Gerek özel sektör gerekse de kamu sektörü için böylesine önemli olan İKY politika ve uygulamaları, bu kitabın genel kapsamını oluşturmaktadır. 12 bölümden oluşan çalışmada İKY politika ve uygulamaları oldukça sadeleştirilmiş şekilde okuyucunun dikkatine sunulmuştur.
Bu kapsamda önce insan kaynaklan yönetimi ile ilgili teorik bilgiler verilmiş, kavramsal çerçeve ortaya konmuş ve bizim için oldukça önemli olan personel yönetiminden insan kaynakları yönetimi anlayışına geçiş süreci kapsamlı bir şekilde anlatılmıştır. Ardından İKY'de ilkeler ve çevresel unsurlar, insan kaynaklarının seçimi, eğitimi ve geliştirilmesi, İKY'nin teknik boyutu gibi konular incelenmiştir. Özellikle İKY'nin teknik boyutu kapsamında; iş analizi, hareket ve zaman boyutuyla iş etüdü konuları ele alınmıştır. Çalışmanın daha sonraki bölümlerinde; insan kaynakları planlaması, kariyer ve yetenek yönetimi, insan kaynaklarında performans, motivasyon ve ücret yönetimi, stratejik insan kaynakları yönetimi ve planlama konuları değerlendirilmiştir.
Çalışmada Türk Kamu Personel Yönetimine iki bölüm ayrılmış ve Devlet Memurları Kanunu kapsamında çok ayrıntıya girilmeden okuyucu için öncelikli olacağı düşünülen konular incelenmiştir. Bu kapsamda devlet memurluğunda ilerleme ve yükselmeler, memurların yer değiştirmeleri, memurluğun sona ermesi, memurların çalışma saatleri ve izinler gibi konular mevzuat odaklı bir şekilde değerlendirilmiştir. Çalışmada ayrıca dernekler, meslek kuruluşları, sendikal haklar ve bunların insan kaynakları yönetimi ile ilişkisi, İKY'de yeni gelişmeler kısa ve özet bilgilerle ortaya konulmuştur.
Çalışmanın son bölümü ise Türkiye'de Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine ayrılmış, bu kapsamda kurulan İnsan Kaynakları Ofisi Başkanlığı ve bu yeni kurumun İKY kapsamında faaliyetleri incelenmiştir.