20. yüzyılın ikinci yarısından itibaren tüm dünyada kamu yönetimi alanında oldukça kapsamlı değişimler görülmeye başlanmıştır. Bu gelişmeler bazı dönemlerde oldukça sert olmuş, gelişmiş ülkelerde kamuoyundan destek görmüş ve teoriden uygulamaya aktarılabilmiştir. Bazı dönemlerde ise geçici heves niteliğinden kurtulamamış ve etkileri çok zayıf kalmıştır.
Yeni Kamu Yönetimi düşüncesi, kamu yönetiminde görülen bu değişim sürecinden en fazla pay alan akım olmuştur. Bu yönüyle birçok ülkede etkisi hâlâ devam etmekte ve uzun yıllar bu etkinin artarak büyüyeceği genel kabul görmektedir. Bu süreç 1980'lerin ortasından itibaren kamu sektörünün geliştiği ülkelerde yönetim sisteminde önemli değişimlere neden olmuş, bu şekilde döneme hâkim olan kamu yönetiminin kati hiyerarşik ve bürokratik yapısı, esnek ve piyasa tabanlı kamu yönetimine dönüşmeye başlamıştır.
Bu durum; kamu yönetiminde, çabuk hareket etme, hızlı karar alma, yönetime dinamik ve daha esnek bir yapı kazandırma ve değişen koşulların ortaya çıkardığı toplumsal taleplerin karşılanması amacına yönelik yönetim yapısı oluşturma gibi süreçleri gündeme getirmiştir.
Tüm bu süreçleri ayrıntılı bir şekilde inceleme nesnesi edinen bu çalışma, gerek dünyada gerekse ülkemizde kamu yönetimi biliminde yeni kamu yönetimi düşüncesi kapsamında meydana gelen değişimleri, ortaya çıkan sonuçları ile birlikte ele almaktadır.
(Önsözden)