Türk Ceza Kanunu'nda Gıda Suçları (Madde 185–186) – Ceza Hukuku Monografileri – Dr. Jur. Tunç Demircan  - Kitap

Türk Ceza Kanunu'nda Gıda Suçları (Madde 185–186)

– Ceza Hukuku Monografileri –

1. Baskı, 
Eylül 2020
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x24
Sayfa:
316
Barkod:
9789750261565
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Kitabın Fiyatı:
495,00
İndirimli (%71):
145,00
24 saat içerisinde temin edilir.
Kitabın Açıklaması
Eserin odak noktası, gıdalar üzerinde yapılan tağşiş ve dolandırıcılıkların Türk Ceza Kanunu m. 185-186 perspektifinden araştırılmasıdır. Söz konusu problemi çözmek için teknik ziraat tanımlarından başlanması gerektiği düşünülmüştür. Gıda dolandırıcılığı olup olmadığı hususunda kafa karışıklığına sebep olan genetiği değiştirilmiş organizmalar açıklanmıştır.
Çalışmanın amacı insan sağlığı için çok tehlikeli olan gıda suçlarının Ceza Kanunu bağlamında nasıl düzenlendiğini Mukayeseli Hukuk kaynaklarından da faydalanmak suretiyle araştırmaktır. Gıda suçlarının etraflıca incelenebilmesi için Mukayeseli Hukuk kaynakları yoğun bir şekilde araştırılmıştır. Avrupa Birliğinde meydana gelen gıda skandallarında ülkelerin hareket tarzları ve ülkelerin Genel Gıda Hukuku'nu yorumlama biçimleri ayrıntılı bir şekilde işlenmiştir. Ek olarak ; Ceza Kanunundaki düzenlemelere geçmeden önce Kabahatler Kanunundaki düzenlemelere de yer verilmiştir.
Kitabın Konu Başlıkları
.
Kavram, Gıda Güvenliği, Gıda Sahteciliğini Kolaylaştıran Etkenler
.
Gıda Suçlarının Zararı ve Gıda Suçlarıyla Mücadele İle Mukayeseli Hukuktaki Durum
.
Türk Ceza Adaleti Sistemindeki Genel Düzenlemeler İle 5237 ve 765 Sayılı Türk Ceza Kanunu Çerçevesindeki Durum
Yorumlar
Kitabın İçindekileri
Önsöz 
7
Tablo ve Grafikler Listesi 
17
Kısaltmalar 
19
Giriş 
23
Birinci Bölüm
KAVRAM, GIDA GÜVENLİĞİ, GIDA SAHTECİLİĞİNİ KOLAYLAŞTIRAN ETKENLER, GIDA SUÇLARININ
ZARARI VE GIDA SUÇLARIYLA MÜCADELE İLE
MUKAYESELİ HUKUKTAKİ DURUM
I. GIDA TANIMLARININ KAVRAMSAL ÇERÇEVESİ 
27
A. Genel Bilgiler 
29
B. Gıda Sistemi 
30
C. Gıda Güvenliği 
30
1. Gıda Güvenliğini Bozucu Tehlikeler ve Eylemler 
34
2. Güvenli Gıda Tüketimi ve Temel Hak ve Özgürlükler 
36
a. Sağlık Hakkı 
36
b. Beslenme Hakkı 
37
3. Kamu Düzeni ve Gıda Güvenliği 
38
a. Kamu Sağlığının Korunması 
38
b. Tüketici Haklarının Korunması 
39
c. İktisadi Gereklilik 
41
4. Kamu Sağlığı ve İdarenin Kolluk Yetkisi 
41
Ç. Gıda Gerçekliği ve Diğer Kavramlar 
42
1. Gıda Gerçekliği 
42
2. Tağşiş Kavramı ve Türleri 
44
3. Taklit Kavramı ve Türleri 
45
4. Tağyir Kavramı ve Türleri 
45
5. Gıda Suçları 
45
a. Gıda Suçlarına Karşı Konsept, Faktörler ve Stratejiler 
45
b. Gıda Suçu Tanımı 
48
c. Gıda Suçlarının Türleri 
53
D. Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar 
58
1. Olumlu Görüşler 
59
2. Olumsuz Görüşler 
60
3. İlgili Mevzuat 
61
a. Birleşmiş Milletler 
61
b. Amerika Birleşik Devletleri 
62
c. Avrupa Birliği 
63
ç. Türkiye 
64
II. GIDA TAĞŞİŞ VE TAKLİT ÖRNEKLERİ 
65
A. Üzüm Pekmezinde Yapılan Hileler 
68
B. Kırmızı Ette Yapılan Hileler 
68
C. Balda Yapılan Hileler 
68
Ç. Süt Ürünlerinde Yapılan Hileler 
69
D. Sos’larda Yapılan Hileler 
70
E. Zeytinyağında Yapılan Hileler 
71
III. GIDA GÜVENCESİ 
75
IV. AVRUPA BİRLİĞİ STANDARTLARINDA GIDA SUÇLARINA İLİŞKİN UYARI MEKANİZMALARI, KURUMLAR VE MEVZUAT 
76
A. Gıda Sahteciliği Avrupa Uyarı Mekanizmaları 
78
1. Gıda Dolandırıcılığı Ağı (Food Fraud Network) ile İdari Yardımlaşma ve İşbirliği Sistemi (Administrative Assistance and Cooperation) 
78
2. Gıda ve Yem İçin Hızlı Alarm Sistemi (Rapid Alert System for Food Feed) 
84
3. Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (European Food Safety Authority) 
86
B. Avrupa Birliği Gıda Dolandırıcılığı Uygulamaları 
87
C. Gıda Suçlarına İlişkin Avrupa Birliği Mevzuatı 
89
1. Avrupa Birliği’nin Konumu 
89
2. Avrupa Birliği Gıda Güvenliği Hukuku 
91
3. Avrupa Birliği Gıda Güvenliği Hukuku’nun Ulusal Ceza Hukuklarına Etkisi 
96
V. MUKAYESELİ HUKUKTA DURUM 
97
A. Genel Kavramlar 
97
1. Gıda Güvenliği Çözüm Önerileri 
97
2. Gıda Dolandırıcılığı ve Tüketicinin Korunması 
99
3. Gıda Konsepti 
100
B. Gıda Mevzuatı, Ceza Hukuku ve Sorumluluk 
101
1. Gıda Güvenliği ve Ceza Hukuku 
102
2. Cezai ve İdari Yaptırımlar 
104
3. Aldatıcı Ürün Olaylarında Sorumluluğun İsnadı 
105
4. Bireysel Ceza Sorumluluğu İsnadı 
105
5. İmalatçının Sorumluluğu 
106
C. At Eti Krizi Esnasında Avrupa Birliği Ülkelerinde Geri Çağırma Uygulamaları 
108
1. İrlanda 
109
2. Hollanda 
110
3. Almanya 
111
4. İtalya 
113
5. Yunanistan 
114
6. Portekiz 
115
7. Fransa 
116
8. İspanya 
117
9. Çekya 
117
Ç. Avrupa Genel Gıda Hukuku Uyarınca Güvensiz Gıda 
119
D. Avrupa Gıda Dolandırıcılığı Davalarında Sorumluluk 
122
E. Bazı Ülkelerdeki Gıda Suçları Üzerine Düzenlemeler 
124
1. Belçika 
124
2. Polonya 
128
3. Finlandiya 
128
4. İtalya 
132
5. İspanya 
134
6. Almanya 
135
7. Brezilya 
136
8. Rusya 
137
İkinci Bölüm
TÜRK CEZA ADALETİ SİSTEMİNDEKİ GENEL
DÜZENLEMELER İLE 5237 VE 765 SAYILI TÜRK CEZA
KANUNU ÇERÇEVESİNDEKİ DURUM
I. TÜRKİYE’DEKİ GIDA DÜZENLEMELERİ 
141
A. Türkiye’deki Gıda Düzenlemeleri ve Ceza Adaleti Üzerine Genel Bakış 
141
1. Genel Gıda Konsepti ve Çerçevesi 
141
2. İdari ve Cezai Yaptırımlar Arası Bağlantı 
142
B. Gıda Düzenlemelerinin Ceza Hukuku Boyutu 
152
1. Genel Açıklamalar 
152
2. Gıda Güvenliğini Korumak İçin Düzenlenen Gıda Dolandırıcılığı Suçlarının Önemi 
152
II. 5237 SAYILI TÜRK CEZA KANUNU’NDA ZEHİRLİ MADDE KATMA SUÇU (M. 185) 
154
A. Korunan Hukuki Yarar 
156
B. Suçun Unsurları 
158
1. Maddi Unsurlar 
158
a. Hareket 
158
(1) Zehir Katma 
159
(2) Başka Suretlerle Bozma 
162
b. Netice 
165
c. Fail 
176
ç. Mağdur 
182
d. Suçun Konusu 
183
2. Manevi Unsur 
186
3. Hukuka Aykırılık Unsuru 
190
C. Kusurluluğu Etkileyen Haller 
195
Ç. Suçun Özel Görünüş Biçimleri 
201
1. Teşebbüs 
201
2. İştirak 
205
3. İçtima 
205
D. Yaptırım 
210
E. Cezanın Ertelenmesi 
211
F. Ceza Muhakemesine İlişkin Sonuçlar 
211
1. Görevli Mahkeme 
211
2. Yetkili Mahkeme 
212
3. Cumhuriyet Savcısının Kamu Davası Açma Hususunda Takdir Yetkisi 
214
4. Basit Yargılama Usulü 
214
5. Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması 
217
6. Dava Zamanaşımı 
217
III. 5237 SAYILI TÜRK CEZA KANUNU’NDA BOZULMUŞ VEYA DEĞİŞTİRİLMİŞ GIDA VEYA İLAÇLARIN TİCARETİ (M. 186) 
218
A. Korunan Hukuki Yarar 
220
B. Suçun Unsurları 
221
1. Maddi Unsurlar 
221
a. Hareket 
221
(1) Satma 
231
(2) Tedarik Etme 
233
(3) Bulundurma 
234
b. Netice 
235
c. Fail 
237
ç. Mağdur 
240
d. Suçun Konusu 
240
2. Manevi Unsur 
243
3. Hukuka Aykırılık Unsuru 
246
C. Kusurluluğu Etkileyen Haller 
248
Ç. Suçun Özel Görünüş Biçimleri 
253
1. Teşebbüs 
253
2. İştirak 
256
3. İçtima 
261
D. Yaptırım 
262
E. Cezanın Ertelenmesi 
265
F. Ceza Muhakemesine İlişkin Sonuçlar 
265
1. Görevli Mahkeme 
265
2. Yetkili Mahkeme 
267
3. Cumhuriyet Savcısının Kamu Davası Açma Hususunda Takdir Yetkisi 
268
4. Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması 
268
5. Dava Zamanaşımı 
269
IV. ZARARLI GIDA MADDELERİNİN ÜRETİM VE TİCARETİNİN BİR SONUCU OLARAK ÖLÜM VE YARALANMALARDAN DOLAYI CEZAİ SORUMLULUK 
270
A. Ölüm veya Yaralanmalarla Zararlı Gıda Maddeleri Arasında Kurulan Gerçek Nedensellik (conditio sine qua non/olmazsa olmazlık) 
270
B. Mağdurun Taksirli Hareketlerinin Üreticinin Ayıplı Maldan Ötürü Cezai Sorumluluğunun Belirlenmesinde Göz Önüne Alınması 
273
C. Markete Sunulurken Zararlı Etkileri Bilinmeyen Ürünleri Geri Çekmeyi Reddetme 
274
Ç. İşletmecilerin Gıdanın Kalitesini İspatlamakta Gerekli Özeni Gösterme Yükümlülük Görevi 
275
D. Gıda Ürünlerine İlişkin Sağlık Risklerinden Üreticinin Farkındalığı 
276
V. GIDA GÜVENLİĞİNE KARŞI SUÇLARA YÖNELİK GENEL DEĞERLENDİRME 
277
A. Türk Ceza Kanunu’nda Gıda Güvenliğine Karşı Suçlar 
277
B. Gıda Üretim ve Dağıtım Zincirinin Farklı Basamaklarında Bulunan Aktörlerin Sorumluluğu 
278
C. Diğer Hususlar 
279
Ç. Türk Hukuku’nda Gıda Dolandırıcılığı Faaliyetleri 
280
D. Koruma ve Yaptırım 
282
Sonuç 
285
Kaynakça 
293
Kavramlar Dizini 
315