Kamusal hizmetlerin 7/24 bir anlayışla vatandaşlara kesintisiz bir şekilde sunulması şeklinde özetlenebilecek olan e-devlet, gerçekte sanal bir devlet değil mevcut kamu yönetimlerinin teknolojinin sunduğu imkânları kullanarak yeniden yapılandırılması ve modernizasyonu sürecidir.
Ülkemizde e-devlet uygulamaları dünyadaki gelişmelere paralel olarak ister bazı baskılar sonucu ister yaşanan teknolojik çağa ayak uydurabilmek amacıyla olsun başlangıçtan itibaren hız kesmeden gelişmiştir. İlk zamanlarda henüz emekleme seviyesinde olan e-devlet projeleri, bugün birçok kamu kurumunda başarılı bir şekilde yürütülmektedir. Bu bağlamda ülkemizde hem kamusal hizmetlerin vatandaşlara aracısız bir şekilde etkin ve verimli olarak sunulması hem de geleneksel yönetim anlayışından vatandaş odaklı yönetim anlayışına geçiş daha sağlıklı bir zeminde yürütülmektedir.
Ülkemizde kamu yönetimi literatürü incelendiğinde e-devlet konusuna önemli bir ilginin olduğu söylenebilir. E-devlet konusuna ilgi duyan birçok akademisyen ve uygulayıcı çeşitli yayınlar yaparak literatüre ciddi katkılar sağlamışlardır. Bu derleme kitabın amacı da e-devlet literatürüne katkı sağlayarak, konunun hem teorik hem de dünyada ve ülkemizde uygulanan e-devlet projeleri ile konunun pratik yönünü ele alıp analiz etmektir.
E-Devlet kavramının teoriden uygulamaya ele alındığı bu kitap on makaleden oluşmaktadır.
(Önsözden)