ABD ve Türkiye'de Yasama ve Yürütme Fonksiyonları Çerçevesinde Yürütmenin Düzenleyici İşlem Yapma Yetkisi Dr. Batuhan Ustabulut  - Kitap
ABD ve Türkiye'de Yasama ve Yürütme Fonksiyonları Çerçevesinde

Yürütmenin Düzenleyici İşlem Yapma Yetkisi

1. Baskı, 
Mart 2023
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x24
Sayfa:
303
Barkod:
9786052642153
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Fiyatı:
365,00
Temin süresi 2-3 gündür.
Kitabın Açıklaması
2017 Anayasa değişiklikleri ile Türkiye'de hükûmet sistemi değiştirilmiş ve başkanlık sistemini esas alan Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemi olarak adlandırılan nev'i şahsına münhasır sistem kabul edilmiştir. Bu Anayasa değişiklikleri Türkiye'de yürütme organı bakımından köklü değişiklikleri içermektedir. Bu değişiklikler arasındaki en önemlilerden biri yürütmenin, yasama organının sahip olduğu gibi aslî düzenleyici işlem yapma yetkisine sahip kılınmış olmasıdır. Bu değişikle yürütme organı ilk-elden düzenleme yapabilme imkânına kavuşmuştur. Bu yetkinin kullanılabilmesi için yasama organının yürütmeyi yetkilendirmesine gerek bulunmamaktadır. Bu nedenle yeni sistemin özellikle yasama yetkisinin devredilmezliği ilkesi açısından incelenmesi gerekmektedir.
Amerika Birleşik Devletleri'ndeki (ABD) başkanlık kararnamelerinin incelenmesi Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin ve sınırlarının daha iyi anlaşılmasını sağlayacaktır. Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin sınırlarına ilişkin belirsizlikler bu incelemeyi gerekli kılmaktadır. Ayrıca Anayasada Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile düzenleneceği belirtilen konuların kanunlarla düzenlenip düzenlenemeyeceği hususu da tartışmalıdır. Çalışma kapsamında yürütmenin düzenleyici işlemleri üzerinde karşılaştırmalı olarak durulacak ve yürütmenin mahfuz bir düzenleme alanına sahip olup olmadığı tartışılacaktır.
Kitabın Konu Başlıkları
.
Yasama ve Yürütme Fonksiyonları
.
ABD'de Yürütmenin Güçlendirilmesi Eğilimi ve Yürütmenin Düzenleyici İşlemleri
.
Türkiye'de Yürütmenin Güçlendirilmesi Eğilimi ve 2017 Anayasa Değişiklikleri Öncesinde Yürütmenin Düzenleyici İşlemleri
.
2017 Anayasa Değişiklikleri Sonrasında Yürütmenin Düzenleyici İşlem Yapma Yetkisi
.
Yürütmenin Mahfuz Alana Sahip Olup Olmadığı Tartışması