İttihatçılar, Osmanlı İmparatorluğunun son zamanlarında etkili olmuş, tarihini yönlendirmiş önemli bir harekettir. Bu hareket Birinci Dünya Savaşı sonrasında resmen kendini fesh etmiştir. Bununla beraber gayri resmi olarak Türk tarihini şekillendirmeye devam etmiştir. Milli Mücadelenin hazırlanması, yönetilmesi ve kazanılmasında etkin rol oynamıştır.
Trabzon ise İttihatçılık olgusunun Milli Mücadelenin yol haritasının şekillenmesinde çok önemli bir yerdir. Gerek jeopolitik gerekse sosyal yapının elverişliliği nedeniyle; ittihatçıların önemli propaganda ve eylem merkezlerinden olmuştur. Kitapta ilk olarak İttihatçıların Trabzon'da Milli Mücadele için nasıl teşkilatlandıkları ve Millî Mücadeleye ne gibi katkıları oldukları ortaya konmuştur. Ardından Mustafa Kemal Paşa'ya muhalefete başlamaları ve bunun gelişme süreci verilmiştir. Son olarak Ankara'nın uygulamış olduğu sindirme faaliyetleri; buna karşı Trabzon'da İttihatçıların refleksleri, İzmir suikasti girişimindeki rolleri ve tasviye edilmeleriyle ilgili dikkat çekici ayrıntılar okuyucuya sunulmuştur. Özellikle Mustafa Suphi'nin ve Yahya Kahya'nın öldürülmeleri, Enver Paşa ve Mustafa Kemal Paşa rekabeti, farklı boyutlarıyla ortaya konmuştur.
Arşiv kaynakları, gazeteler, meclis zabıt tutanakları, tahkikat raporları, hatıratlar, mektuplar, fotoğraflar gibi yazılı ve görsel materyallerden yararlanılarak hazırlanan bu kitap Trabzon İttihatçılarının Milli Mücadele'deki rollerini ortaya koyma iddiasındadır. Tüm kitlelere hitap edecek şekilde kaleme alınan eser Milli Mücadelenin hazırlanması, idare edilmesi ve kazanılması sürecinin anlaşılmasında faydalı olacaktır. (Tanıtım Bültenin’den)