Kabul edilebilirlik koşulları, gereksiz ya da yöntemine uygun olmayan başvuruların hızlı bir şekilde elenerek, mahkemenin gerçek hak ihlallerine yönelik başvuruları bir an önce inceleyebilmesi açısından son derece önemli bir işleve sahiptir. AİHM'e yapılan başvuruların %95'inin kabul edilemezlik nedeniyle reddedildiği dikkate alındığında, kabul edilebilirlik incelemesinin önemi kendiliğinden ortaya çıkmaktadır.
Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda kabul edilebilirlik koşullarının incelendiği bu çalışmada, bireysel başvurunun amaç ve özellikleri genel olarak incelendikten sonra, Anayasa Mahkemesine yapılacak bireysel başvuruların kabul edilebilirlik koşulları tartışılarak, sorun ve çözüm yollarının ortaya konulması amaçlanmıştır.
Kitap üç ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; Anayasa Mahkemesine bireysel başvurunun tanımı, özellikleri ve işlevleri, hem genel olarak, hem de Türk hukukundaki düzenleniş biçimiyle ele alındıktan sonra, başvuruların Türk hukukuna göre incelenmesi ve bireysel başvuru usulü; ikinci bölümde; bireysel başvuruda usule ilişkin kabul edilebilirlik koşulları; üçüncü bölümde ise; bireysel başvuruda esasa ilişkin kabul edilebilirlik koşulları incelenerek değerlendirilmiş; sonuç kısmında da kabul edilirlik koşullarının başarıyla uygulanabilmesi için gerekli görülen eleştiri ve önerilere yer verilmiştir.