Küreselleşme süreciyle birlikte kentsel nüfusun artması sonucu ortaya çıkan sorunların ve ihtiyaçların giderilmesinde merkeziyetçi yapıya sahip ülkeler, artan yükü yerel yönetimler ile paylaşmak zorunda kalmışlardır. Bu değişimde yeni bir yönetme tarzı olan "yönetişim" ile "hizmette yerellik" ilkesinin etkisi büyüktür. Bu bağlamda merkezi yönetimler hem sorunları birlikte yönetebilmek hem de hizmet sunumunda etkinliği arttırabilmek için yerel yönetimlere verdikleri desteği arttırmışlardır.
Yerel yönetimler ise -bu gelişmeler karşısında- sorunların üstesinden gelmek, beklentilere cevap verebilecek nitelikte kaliteli hizmetler sunmak ve vatandaşların yaşam kalitesini arttırabilmek için yüklendikleri ağır vazifeleri kimi zaman kendi başlarına kimi zaman ise gerçekleştirdikleri işbirlikleri ile yerine getirmeye çalışmaktadırlar. Bu işbirlikleri arasında Belediye Birlikleri ile Kardeş Şehir Uygulamalarımın yeri ve önemi yadsınamaz. Gerek dünyada gerekse Türkiye'de son zamanlarda büyük artış gösteren birlikler ve kardeş şehir uygulamaları, fonksiyonlarını gerçekleştirmede zorlanan yerel yönetimler için önemli birer alternatif çözüm mekanizması haline gelmiştir.
"Yerel Yönetim Birliklerinin Belediyelerin Kardeş Şehir İlişkilerine Katkıları: Türk Dünyası Belediyeler Birliği Örneği" adlı tez çalışması gözden geçirilip güncellenerek kitap haline getirilmiş.
(Önsözden)