Çalışmada birinci bölümde neden yeni bir ahlâk toplumuna ihtiyaç duyulduğunu ortaya koyabilmek için günümüzde Türkiye ve dünyanın sosyo-ekonomik ve sosyo-kültürel genel görünümü verilmişti.
İkinci bölümde ise ahlâkın, toplum hayatında faal olan unsurların önemli bir kısım parametreleriyle olan ilişkisi ele alınmıştır.
Üçüncü bölümde bütün toplumsal değişmeleri gerçekleştiren "insan unsuru"nun farklı kültürlerde farklı değerler tarafından inşa edildiği ortaya konularak yeryüzünde" tek bir insan" tipinden bahsedilemeyeceği, farklı kültürlerin farklı insan tipi özelliklerine göre şekil aldıkları ortaya konmuştur.
Dördüncü bölümde ise materyalist değerler üzerinde kurulmuş bilgi toplumu süreci içinden geçilirken "yeni ahlâk toplumu"nun inşasının gerçekleştirmesi muhtemel gözüken unsurlar ele alınarak mukayeseli olarak analiz edilmiştir.
Sonuç olarak bu çalışmada modern, post modern Batı medeniyetinin eksik olduğu bütünlükçü "ahlâk toplumu" anlayışı üzerinden dünyanın muhtemel ihtiyaç duymuş olduğu yeni bir medeniyet sistem yaklaşımı denemesi yapılmaya çalışılmıştır.