Yaşlılık, ister yaşamın en sıkıntılı ve sorunlu, ister en mutlu ve yaşam doyumu yüksek dönemi olsun çok önemli ve kritik bir dönemdir. Yaşlılığı sıkıntılı bir dönem olarak algılayıp yaşamak da bizim elimizdedir; mutlu bir dönem olarak algılayıp yaşamak da.
Bu kitap, yaşlılığın mutlu bir dönem olarak algılanıp yaşanmasına katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Yaşlılık hakkında doğru olduğunu sandığımız fakat yanlış olan o kadar çok bilgi ve yargı vardır ki bunları yenilemek, temizlemek ve doğruya dönüştürmek oldukça fazla çaba gerektirmektedir.
Kitap on bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde yaşlılık demografikbir olgu olarak verilmektedir. İkinci bölümde, yaşlılıkla ilgili kavramlar açıklanmakta; üçüncü bölümde ise yaşlılığın sosyal kuramları ele alınmaktadır. Dördüncü bölümde yaşlanmanın toplumsallığı; beşinci bölümde yaşlılıkta aile yaşamı; altıncı bölümde bireysel gelişim; yedinci bölümde yetişkinlik, yaşlılık ve zeka; sekizinci bölümde bir araştırma özeti; dokuzuncu bölümde yaşlı çalışanlar; onuncu bölümde ise emeklilik ile emekliliğe ve yaşlılığa hazırlık konuları ele alınmıştır.