Bu kitapta, dijital dönüşümün bir gereksinimi olarak veriden bilgi ve değer üretimi sürecinde yoğun olarak kullanılan veri modelleme ve analitiği yöntemleri ile buna olanak sağlayan teknolojik araçlara yer verilmektedir. Büyük veri kümelerinin karar almamıza olanak sağladığı bu dönemde, bu çerçeve ile ilişkili olarak hangi verilerin kullanılması gerektiği, bu verilerin hangi kaynaklardan elde edilebileceği, nasıl düzenlenip işleneceği, hangi modelleme ve analitik araçlarının seçileceği, elde edilen faydalı bilginin nasıl sunulacağı ve kazanılan bir bilgi sonrasında buna ilişkin değer ve iş stratejilerinin nasıl üretilmesi gerektiği sorularına cevaplar sunulmaktadır.
Beş kısım olarak hazırlanan bu kitap, veri modelleme ve analitiğine kavramsal bir bakış ile başlamakta ve veri analitiğini; tanımlayıcı, kestirimci ve öngörüsel analitik olarak üç başlıkta incelemektedir. Tanımlayıcı analitik başlığı altında veri önişleme, görselleştirme ve raporlama; kestirimci analitik başlığı altında ise yapısal verinin analizi ve modellemesinin yanı sıra yapısal olmayan metin, web ve sosyal ağ analitiği ele alınmaktadır. Normatif modelleme, sezgisel yaklaşımlar ve simülasyon konuları da öngörüsel analitik başlığı altında anlatılmaktadır. Kitap, büyük verinin modellenmesi ve analitiği ile son bulmaktadır.
Çok disiplinli bir bakış açısının ürünü olan bu akademik eser; anlamlı bilgi, örüntü ve model üretebilmeyi sağlık ve işletme alanlarındaki kullanımları ile ele alarak bir uygulama kitabı özelliğini de taşımaktadır. Tüm uygulamalı örnekler, R ve Python programlama dilleri ve kütüphaneleri aracılığıyla mümkün mertebe sistematik bir bilgi sunumu şeklinde aktarılmaktadır. Bu sebeple, bütüncül bir yaklaşımla yazılmış bu kitap; akademik dünyanın paydaşlarına önerilirken aynı zamanda işletme ve sağlık alanında veri modelleme ve analitiği pratiği yapmak isteyen okuyuculara da tavsiye edilmektedir.