Türk Hukuku'nda Türk Medeni Kanunu ve Türk Borçlar Kanunu İsviçre'den iktibas edildiğinden, destekten yoksun kalma tazminatının düzenlendiği TBK m. 53/b.3 hükmüyle İsviçre Hukuku'nda olduğu gibi destekten yoksun kalma tazminatı destek ile destek gören arasındaki fiili ilişkiye dayandırılmıştır. KKTC ve Türk Hukuku'nda kural doğrudan zararların tazmin edilmesi ise de kanun koyucu HFY m. 58 ve TBK m. 53/b.3 hükümleriyle bir istisna getirmiş, üçüncü kişilerin zararlarının destekten yoksun kalma tazminatı kapsamında tazmin edilmesine imkân tanımıştır.
Çalışmamızın birinci bölümünde destek ve destek gören kavramları üzerinde durulmuş, ardından KKTC ve Türk Hukuku'ndaki düzenlemelerin daha iyi yorumlanabilmesi amacıyla tarihçeden söz edilmiştir. Çalışmamızın ikinci bölümünde destekten yoksun kalma tazminatının özellikleri açıklanmış, ardından KKTC ve Türk Hukuku'nda destekten yoksun kalma tazminatının kaynaklarından söz edilmiştir. Çalışmamızın üçüncü bölümünde destekten yoksun kalma tazminatının şartları, dördüncü bölümünde destekten yoksun kalma zararının hesaplanması beşinci bölümünde ise destekten yoksun kalma tazminatının hesaplanması, sona ermesi ve zamanaşımı konuları incelenmiştir.
Çalışmamızda kavram birliğini sağlamak amacıyla KKTC ve Türk Hukuku bakımından ortak kavramlar kullanmayı tercih ettik. Bu bağlamda çalışmamızda, ölen kişiyi ifade etmek için "destek" kavramı, ölenin ardından destekten yoksun kalma tazminatı talep edebilecek kişileri ifade etmek için "destek gören" kavramı ve nihayet inceleme konumuz olan tazminatı ifade etmek için "destekten yoksun kalma tazminatı" kavramı kullanılmıştır.