Kamu idaresinin görevini gereği gibi yerine getirmesini sağlamaya yönelik olarak öngörülen görevi yaptırmamak için direnme suçu, Türk Ceza Kanunu'nun 265. maddesinde düzenleme altına alınmıştır. Kamu idaresinin güvenilirliğine ve işleyişine karşı suçlar ülkemizin toplumsal, siyasal ve iktisadi hayatına derin etkileri olan eylemlerdir. Aslında kamu görevlileri üzerinde tezahür eden eylemler doğrudan kamu idaresini hedef almakta ve bu eylemler neticesinde bireylerin kamu idaresinden talep ettikleri kamu hizmeti sekteye uğramaktadır. Kamu görevlilerine müdahale edilmesi suretiyle kamu idaresinin yerine getirmesi gereken kamu hizmetlerinin aksamasının önüne geçebilmek için Türk Ceza Kanunu'nun Özel Hükümlere ayrılmış ikinci kitabının Millete ve Devlete Karşı Suçlar ve Son Hükümler başlıklı dördüncü kısmının Kamu İdaresinin Güvenilirliğine ve İşleyişine Karşı Suçlar başlıklı birinci bölümünde yer alan 265.maddesinde görevi yaptırmamak için direnme suçu düzenlenmiştir.
Çalışmamızın amacı, TCK m.265'te düzenlenen görevi yaptırmamak için direnme suçuna ilişkin açıklamalarda bulunmak, uygulamada yer alan sorunları tespit etmek ve öğretideki görüşler ışığında yargı kararları değerlendirilerek çözüm önerileri getirmektir.
Çalışmamızda konu ile ilgili ülkemizdeki yasal düzenleme ile öğretideki görüşler etraflıca incelenerek Yargıtay kararları ışığında suçun ne şekilde uygulandığı açıklanmaya çalışılmıştır. Bununla birlikte öğretideki görüşlerin uygulamaya nasıl yansıdığını ortaya koymak adına özellikle Yargıtay'ın yakın tarihli içtihatları dahil birçok karara yer verilmiş ve bu kararlar üzerinden değerlendirmeler yapılmıştır.