Eserde özellikle trafik kazalarından doğan hukuki ve cezai sorumluluklar 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu açısından ayrıntılı olarak incelenmiş.
Yine Maddi ve Manevi Tazminat davalarının ön hazırlığı, davanın açılması ve yeni uygulamaya giren istinaf yolu da dahil olmak üzere kararın kesinleşmesine kadar olan tüm aşamaları 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununa göre ayrıntılı şekilde incelenmiş.
Kitapta son yıllarda yapılan tüm mevzuat değişiklikleri değerlendirilerek 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu, 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu, 4925 sayılı Karayolu Taşımacılık Kanunu gibi ana Kanunların tamamı işlenmiş.
Bedensel zararlarda zamanaşımının başlangıcı için zararın para ile ölçülebilir şekilde belirlenmesi gerektiği yönünde yazarın bugüne kadar savunduğu görüş Yargıtay tarafından kabul edilmiş. Yazarın görüşüne uygun olarak verilen 16.03.2016 tarihli Yargıtay Hukuk Genel Kurulu kararı kitapta işlenmiş.
Yine, ZMSS (Trafik) sigortacısının sorumluluk alanından çıkartılan destekten yoksun kalma zararları, yansıma zararlar ve sigortalının kendi kusuruna denk gelen zararlar ayrıntılı olarak incelenmiş.
İlgili konuların hemen arkasına Yargıtay'ın en yeni kararlarından örnekler verilmiş. Yargıtay kararları gelişigüzel dizilmeyip her konuya göre bölümlendirilmiş ve yararlı olacağı düşünülen kararlar özetlerle verilmiş. Zaman zaman örnek Yargıtay kararı ve dava üzerinden Yargıtay kararları değerlendirilerek eleştiriler yapılmış.
Ayrıca kitabın son kısmına işlenen tazminatların hesaplama yöntemleri, hesaplanmasına yönelik bilirkişi raporları ve bu raporların hazırlanışında kullanılan tablolar eklenmiş.
(Önsözden)