Geçtiğimiz günlerde kabul edilen torba kanunla yepyeni bir tartışma konumuz daha oldu. Ülkemizde uzun zamandır, yasalar, yönetmelikler vb. düzenlemeler üzerine hemen herkes konuşur, yorum yapar hale geldi. Tartışma elbette iyidir; ancak bazı konuların özel bilgi ve geniş bakış açısı gerektirdiğini de unutmamak gerekir. Özellikle torba kanunlarla pek çok birbirinden ayrı hukuki düzenlemenin yapıldığı göz önüne alındığında bu değişikliklerin takibi, yorumu, anlam bütünlüğünün sağlanması ve hukuki uygulamaya katkılarının değerlendirilmesi ciddi birikim ve hukuk donanımı gerektirmektedir. Biz de dergimizin sayfalarında özellikle yapılan değişiklikleri tartışan, yorumlayan, okuyucuya farklı bakış açıları sunan makalelere yer vermeye çalışıyoruz.
Terazi’nin bu sayısında iki hakemli makale yer alıyor: Sevda Bora’nın “818 Sayılı Borçlar Kanunu ile Karşılaştırmalı Olarak 6098 Sayılı Türk Borçlar Kanununa Göre Ürün Kirası” başlıklı çalışması ve Ercan Poyrazın “Genital Muayene Suçu (TCK m. 287)” başlıklı çalışması.
Mustafa Yavuzun “Anonim Şirket Yönetim Kurulu Üyelerinin Devredilemez ve Vazgeçilemez Görevlerinin ve Yetkilerinin Değerlendirilmesi” başlıklı, Suat Şimşek’in “Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi Kapsamında Mülkiyet Hakkına Yapılacak Müdahaleler Açısından Hukuk Tarafından Öngörülme Şartı”başlıklı, İmdat Türkay’ın “Vergi İdaresi Tarafından Kamu Borçlusu Adına Düzenlenen Ödeme Emrinin Sonuçları”başlıklı ve Coşkun Özbudak’ın 6352 Sayılı Kanun Sonrasında) AYİM’in Belli Bir Miktarı İçeren Tazminat Kararları Genel Hükümler Dairesinde İnfaz ve İcra Olunabilir mi? Başlıklı yazılarının da ilginizi çekeceğine inanıyoruz. (Önsöz'den)