Öncelikle 5 Nisan Avukatlar Günü’nüzü kutluyoruz. Eskilerin deyimiyle “seçim sath-ı mâili”ne girmiş bulunmaktayız. Bildiğiniz gibi Mart ayına, tam anlamıyla Yargıtay ve Danıştay üyeliklerine yapılan seçimler damgasını vurdu. Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliği seçimleri süreci de giderek hız kazanıyor.
Meclis Türk Borçlar Kanunu, Türk Ticaret Kanunu ve Hukuk Muhakemeleri Kanunu gibi temel kanunların yenilenmesinin ardından çalışmalarını ara vermeden sürdürüyor. 2010 yılı Nisan ayı Anayasa tartışmalarının gölgesinde geçmişti; 2011 yılının Nisan ayında da aynı süreç yaşanacak gibi görünüyor. Değerli okurlarımız, Dergimizin bu sayısında da birbirinden değerli yazarların çalışmalarıyla karşınızdayız.
Yenilenen temel kanunlarla ilgili çalışmaları yayımlamayı, Yasin Köse’nin “6100 Sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununa Göre Yetki Sözleşmesi” başlıklı ve Soner Altaş’ın “Yeni Türk Ticaret Kanununda Ticaret Sicili Müdürlüğü Personeli İçin Öngörülen Cezaî Sorumluluk Halleri” başlıklı çalışmalarıyla sürdürüyoruz.
Götz-Sebastian Hök’ün, C. Gökhan Erbaş’ın “Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuku Açısından Hakem Bilirkişi Raporu ve Uyuşmazlık Çözüm Kurulu [Dispute Adjudication Board (DAB)] Kararının Uygulanması” başlığı altında çevirdiği ve Ömer Serdar Atabey’in “Adalet Divanının 9 Kasım 2010 Tarihli ve C‑57/09, C‑101/09 Sayılı Kararının Değerlendirilmesi” başlıklı yazıları, uluslararası uygulamalara ışık tutan çalışmalar…
Güncel konuları ele alan Mustafa Gürsoy’un “Tebligat Kanununda Ocak 2011’de Yapılan Değişikliklerin, Tebliğ İşlemlerine Etkileri” başlıklı ve Zekeriya Yılmaz’ın “Milletvekili Seçimlerine Genel Bir Bakış (Seçilme Ehliyeti, Adaylık, Milletvekili Sıfatının Kazanılması, Milletvekilliğinin Sona Ermesi ve Düşmesi)” başlıklı çalışmalarının da dikkatinizi çekeceğini düşünüyoruz.
Yüksek yargı organlarının yapısının yeniden belirlendiği, Anayasa tartışmalarının yeniden yükseldiği bir ortamda genel seçimlere giderken, Avukatlık Gününüzü yeniden kutlar, tüm avukatlarımıza başarılı bir meslek yaşamı dileriz. (Önsöz’den)