Yeni boyut ve sayfa tasarımıyla hazırladığımız Ocak sayımızın beğenilmesi bizi çok mutlu etti. Sizlere keyifle okuyabileceğiniz profesyonel bir hukuk dergisi sunmaktaki çabamıza verdiğiniz desteğe çok teşekkür ederiz.
Bildiğiniz gibi, temel nitelikteki kanunların yenilenmesine devam ediliyor. Türk Medenî Kanunu, Türk Ceza Kanunu ve Ceza Muhakemesi Kanunu derken Türk Borçlar Kanunu, Türk Ticaret Kanunu ve Hukuk Muhakemeleri Kanunu da olağanüstü bir hızla yenilendi.
Bir yandan bu değişikleri izlerken bir yandan da çok sayıda yasayı değiştiren “torba kanun”un yasalaşma sürecine tanıklık ediyoruz; birçok kanun hükmü, deyim yerindeyse sil baştan yenileniyor. Mart sayımızdan başlayarak Meclis’ten geçen kanunlarla hangi kanunların değiştiğine ilişkin bir çizelgeyi sizlere sunacağız. Sanırız böyle bir çizelge, sizlerin mevzuat değişikliklerini daha kolay izleyebilmesini sağlayacaktır. Bu kısa bilgilendirmelerden sonra bu sayımızın, özellikle güncel konularla ilgili olan içeriğine kısaca bir göz atabiliriz…
Ocak sayımızda, Türk Ticaret Kanunu Tasarısını değerlendiren yazılar çoğunluktaydı; Soner Altaş’ın “Yeni Türk Ticaret Kanunu’na Göre Ticaret Şirketlerinin Temel Özellikleri” başlıklı yazısı onları tamamlar nitelikte... Anayasa tartışmalarının sürüp gideceği anlaşılıyor; bu bağlamda Özkan Gültekin’in “Anayasa Mahkemesinin Yüce Divan Sıfatıyla Yaptığı Yargılamada İddianamenin İadesi ve İtiraz Kanun Yolu” başlıklı yazısı dikkat çekici…
Giderek tırmanan bir başka tartışmanın ortasında ise yüksek yargı organları yer alıyor. Hasan Dursun “İdari Yargıda Karşılık (Mukabil) Dava Açılabilir mi?” başlıklı ve Suat Şimşek “İmar Planlarına ve Plan Değişikliklerine Karşı Açılan İptal Davaları Açısından Menfaat İhlali Kavramı” başlıklı yazılarında oldukça ilginç değerlendirmelerde bulunuyor…
Samet Yazıcı’nın “AİHM Kararları Işığında Tutuklulukta Makul Süre” başlıklı ve Emine Halman Çetin’in “Hâkim Tarafından Elektronik Belgelerin Delil Olarak Değerlendirilmesi” başlıklı yazıları da hiç kuşkusuz gündemden hiç düşmeyen; bu gidişle de hiç düşmeyecek konuları ele alıyor.
Yukarıda da belirttiğimiz üzere 2011 yılına, Türk Borçlar Kanunu, Türk Ticaret Kanunu ve Hukuk Muhakemeleri Kanunu gibi temel yasaların olağanüstü bir hızla yasalaştığı bir süreçle başladık. Yenilenen bu temel yasaların, özellikle ticaret alanında ve adil yargılanma noktasında hayırlı olması en büyük dileğimiz.