Hukuk Devletinin kurucu unsuru olan Anayasamız, tartışmalarla geçen bir sürecin sonunda değişti. Şimdi Meclisimiz bu değişikliğin gerektirdiği uyum yasaları üzerinde yoğun bir mesai harcıyor. Tüm uyum yasalarının bütçe görüşmeleriyle beraber bu yılın sonuna kadar Meclisten geçmesi bekleniyor. Vekillerimize bu sıkışık takvimde kolay gelsin diyoruz.
Dergimiz yayın kurulu toplantıları da bu yoğunlukta geçiyor. Toplantılarımızda; sizlerden gelen yüzlerce makaleyi değerlendirirken, hepimiz farklı düşünüyor, tartışıyor, olumlu ya da olumsuz oy kullanıyor, yazarların görüşlerine katılıyor ya da eleştiriyoruz. Çetin düşünce fırtınaları yaşıyoruz. Yayın kurulu üyelerimizin temel kriteri ve bizlerin ortak noktası, doğru, hukuki temelleri olan, hukuk metodolojisine uygun, bir soruna cevap veren, hukukun tartışmalı noktalarına ışık tutan çalışmalara sayfalarımızda yer vermektir. Dergi yayıncılığının da aynı hukuk gibi, değişken, canlı, katılımcı ve dinamik olması gerektiği inancındayız.
Bu ayki sayımızda da sorun çözücü, eleştirel ve farklı bakış açılarını yansıtan çalışmalara yer verdik; Mustafa Ateş’in, Anayasa Mahkemesi kararıyla “fikri mülkiyet meslek birliklerinin işlevsiz, etkisiz ve adeta kâğıt üzerinde kalmaya mahkûm bir kurum haline getirildiğini” savunan yazısı; Ufuk Toprak’ın, Almanya, Avusturya, İngiltere ve Hollanda uygulamaları ile “çocuk ceza ehliyeti sorunu”nu ele aldığı yazısının yanı sıra önemli bir konuya değinen, Osman Ermumcu’nun “Yargı Kararları ile İptal Edilen Verginin İadesinde Faiz Uygulaması“ başlıklı yazısının ilginizi çekeceğini düşünüyoruz.
Yeniliklerin toplumun itici gücü olduğuna inanıyoruz, bu nedenle görevlerine yeni seçilen HSYK ve Anayasa Mahkemesi üyelerine canı gönülden başarılar dileriz. Diğer yandan, katılımcı hukuk düzeninin önemli bir kanadı olan barolarımızın büyük bir kısmında seçim telaşı sona erdi; yeni seçilen baro yönetimlerini de içtenlikle kutlarız. (Önsöz'den)