Uzun ve tartışmalı bir sürecin ardından Anayasa değişikliği gerçekleşti. Değişiklik Kanunu, Cumhurbaşkanlığınca da onaylanarak 13.5.2010 günlü Resmî Gazete’de yayımlandı. Yapılan oylamalarda, doğrudan kanunlaşma için yeterli oyun sağlanamaması nedeniyle halkoylamasına gidilmesi de kesinleşti.
Kısa bir süre önce 23.5.1987 tarihli ve 3376 sayılı Anayasa Değişikliklerinin Halkoyuna Sunulması Hakkında Kanunda yapılan değişiklikleri uygulama dışı bırakan Yüksek Seçim Kurulu Kararı da 13.5.2010 günlü Resmî Gazete’de yayımlandı. Kararda halkoylamasının 120 gün sonra; 12.9.2010 tarihinde gerçekleştirilmesi karara bağlandı. Konuyla ilgili 60 gün - 120 gün tartışmalarına da böylece bir nokta konulmuş oldu.
THD’nin bu sayısında Zekeriya Yılmaz “Seçimler ve Halkoylaması - Halkoylaması Bir “Seçim” midir?” başlıklı yazısında bu konuyu irdeliyor.
Hakemli makalemizin yazarı Damla Küçük, “Borç Ödeme Sigortasının Hukukî Yönden İncelenmesi” başlıklı çalışmasında “aslen kredi verenin alacağına kavuşmasını sağlamak amacıyla yapılan sigortaların” gelişimini ele alırken karşılaştırmalı hukuk alanında önemli bilgiler sunu-yor.
Şenol Çoşkun “İptal Davalarında Menfaat İhlali Koşulu”nu Danıştay ve Askeri Yüksek İdare Mahkemesi kararları ışığında değerlendirirken Talih Uyar, İcra ve İflas Kanununun 364’üncü maddesi çerçevesinde “İcra Mahkemesi Kararlarının Temyizi”ni çok sayıda Yargıtay kararıy-la zenginleştirerek sunuyor.
Ceza Muhakemesi Hukukunda ‘Şüphe’ Kavramı” Özkan Gültekin’in hazırladığı oldukça kapsamlı bir çalışma... Halil Yılmaz ise, sık karşılaşılan karmaşık bir soruna “Vekâletname ve Yetki Belgesinde Pul Eksikliği” başlıklı yazısında çözüm sunuyor.
Her zaman olduğu gibi burada yalnızca birkaç yazıdan söz edebiliyoruz; ancak biliyoruz ki tüm yazılar birbirinden doyurucu, birbirinden nitelikli. (Önsöz'den)