Uzun süren Anayasa değişikliği tartışmaları yerini Anayasa değişikliği çalışmalarına bıraktı. Danışma Meclisi’nce kabul edilip halkoyuyla onaylanan 7.11.1982 günlü ve 2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nda, ilki 1987 yılında olmak üzere TBMM tarafından 15 kez değişiklik yapıldı.
Yapılan ve/veya yapılmayan, yapılamayan her şeyi Anayasa’ya bağlamak doğru bir yaklaşım olmamakla birlikte, Anayasaların ülkelerin yönetsel yapılarında belirleyici ve hukuk işleyişinin temel taşı olduğu da göz ardı edilmemelidir. Tüm bu sancılı sürecin sonunda ülkemizin daha demokratik, özgürlükçü ve evrensel hukuk ilkelerine sahip bir Anayasa’ya kavuşması dileğimiz.
Terazi Hukuk Dergisi olarak dikkatinizi çekeceğine inandığımız yazılar-la karşınızdayız. Bu sayımızda da uygulamada ortaya çıkan sorunları tartışan, çözüm üretmeye çalışan yazılara ağırlık vermeye çalıştık.
Serap Boğa, “Sermaye Piyasası Kanununa Tâbi Anonim Ortaklıkta Zorunlu Çağrı Yoluyla Hisse Devri” başlıklı hakemli makalesinde, tartış-malı bir konuyu ayrıntılı bir biçimde inceliyor.
Kanun değişikliklerinin değerlendirilip yorumlanması önem verdiğimiz bir çalışma alanı, bu alanda Zekeriya Yılmaz’ın “8.4.2010 Tarihli ve 5980 Sayılı Kanunla Seçim Mevzuatında Yapılan Değişiklikler Üzerine Değerlendirmeler”i okunmaya değer…
Yüksek yargı kararlarının değerlendirilmesi, başta Mehmet Akif Tutumlu’nun köşeyazıları olmak üzere yine önem verdiğimiz bir başka çalışma alanı; deneyimli bir uygulamacı ve akademisyen olan Sami Selçuk’un, “Hukuka Uygunluk Nedeni Olarak Yükümlülüklerin/Görevlerin Çatışması ve Yargıtay Kararları” başlıklı yazısına dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Kürşat Ersöz’ün “Tıbbi Müdahale Kavramı ve Tıbbi Müdahalenin Hukuka Uygunluğunun Şartları” başlıklı çalışması ve Ezgi Öztürkün 'Internet Yoluyla Markanın Haksız Kullanımı' başlıklı makalesi hukukun değişik alanlarına yer verdiğimiz çalışmalardan biri olarak karşınızda…(Önsöz'den)