6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun, 07.11.2013 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilmiş; Cumhurbaşkanı’nın onayından sonra 28.11.2013 tarih ve 28835 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır. Bu sempozyumun yapıldığı tarihte henüz yürürlükte olmayan yeni kanun, 28.05.2014 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun, BİRİNCİ KISIM (Amaç, Kapsam ve Tanımlar), İKİNCİ KISIM (Genel Esaslar), ÜÇÜNCÜ KISIM (Ayıplı Mal ve Hizmetler), DÖRDÜNCÜ KISIM (Tüketici Sözleşmeleri), BEŞİNCİ KISIM (Tüketicinin Bilgilendirilmesi ve Menfaatlerinin Korunması), ALTINCI KISIM (Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar), YEDİNCİ KISIM (Tüketici Kuruluşları), SEKİZİNCİ KISIM (Yargılama, Denetim ve Cezaya İlişkin Hükümler) ve DOKUZUNCU KISIM (Çeşitli Hükümler) olmak üzere dokuz kısımdan oluşmaktadır.
Bu sempozyumun amacı, henüz yürürlüğe girmemiş olan 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un genel olarak bir tanıtımı, kanunla getirilen yeniliklerin ana hatlarıyla değerlendirilmesidir. Bundan sonraki yıllarda devamını planladığımız tüketici etkinliklerinde kanuna daha yakından eğilmek, kanunu ve yıllık periyotlarda uygulamadaki gelişimi masaya yatırmayı hedeflemekteyiz.
Dört oturumdan oluşan sempozyumda gerek oturum başkanlığı yaparak gerek tebliğ sunarak konuşmacı olarak katkıda bulunan, davetimizi kabul ederek bizleri onurlandıran çok değerli hocalarımıza ve meslektaşlarımıza içtenlikle teşekkür ederiz.
Sempozyumu gerçekleştirmemizde desteğini bizlerden esirgemeyen saygıdeğer rektörümüz Prof. Dr. Murat Barkan’a, sempozyum organizasyon komitesinde görev alan Yrd. Doç. Dr. Emre Cumalıoğlu’na, Araş. Gör. Tuğçe Tuzcuoğlu’na, Arş. Gör. Yasemin Kalkancı’ya, Araş. Gör. İlkay Kaya’ya ve sempozyumda gönüllü olarak görev alan, her yere fedakârca koşturan sevgili öğrencilerimize teşekkür ederiz.
Sempozyumda sunulan kıymetli tebliğler, soru cevap sırasında öne sürülen fikirler ve keyifli tartışmalar, keyifli bilimsel atışmalar orada kalmamalıydı, tüketici hukukuna ilgi duyan herkesle paylaşılabilmeliydi. Bu nedenle sempozyum kitabını çıkarmayı amaçladık. Seçkin Yayınevi, sempozyum kitabını Terazi Hukuk Dergisi’nin özel sayısı olarak yayınlamayı kabul ederek bizlere bu konuda destek olmuştur. Sayın Koray Seçkin’e ve Av. Mutlu Dinç’e teşekkürlerimizi sunarız.
Sempozyum kitabında yayına hazırlık aşamasında bazı katılımcıların isteği üzerine sundukları tebliğler hakem incelemesinden geçirilerek hakemli makale olarak kitapta yer almıştır. Diğer tebliğler katılımcılardan gelen haliyle yayınlanmış, konuşmalar ses kayıtlarının açılımıyla oluşturulmuş ve orijinal hali ile kitaba konulmuştur. İlkini düzenlediğimiz sempozyumun tüketicinin korunması alanına katkı sağlaması dileğiyle. Prof. Dr. Ayşe HAVUTCU, Editör (Önsöz’den)