Su Ürünleri Yetiştiriciliğinin Hukuki Rejimi (İdare Hukuku Bakış Açısıyla Bir İnceleme) Dr. Öğr. Üyesi Mehpare Çaptuğ Dilek  - Kitap

Su Ürünleri Yetiştiriciliğinin Hukuki Rejimi

(İdare Hukuku Bakış Açısıyla Bir İnceleme)

1. Baskı, 
Ocak 2025
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x24
Sayfa:
192
Barkod:
9786253770730
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Fiyatı:
360,00
Temin süresi 2-3 gündür.
Kitabın Açıklaması
Su ürünleri yetiştiriciliği karmaşık bir hukuki çerçeveye tabi olan karmaşık bir konudur. Söz konusu karmaşa sadece ilgili mevzuatın çokluğu ve karmaşıklığından değil aynı zamanda alanın koordinasyonundan da kaynaklanmaktadır. Farklı düzenlemelerin esasları arasındaki koordinasyon ve bu düzenlemelerin hem merkezi hem de yerel yönetim düzeyinde uygulanmasından sorumlu çok sayıda farklı kurum arasındaki koordinasyon ve izin, ruhsat, kiralama gibi çeşitli usullere tabii onayların alınması gerekliliğinden kaynaklanan koordinasyon, karmaşa ve zorluklara neden olabilmektedir. Bu çalışmanın amaçlarından birisi de sürdürülebilir su ürünleri yetiştiriciliğine yönelik normatif çerçevenin temel unsurlarını belirlemektir.
Bu çalışma kapsamında ilk olarak su ürünleri yetiştiriciliğine ilişkin temel kavramlar açıklanacak ve su ürünleri yetiştiriciliğine ilişkin normatif çerçeve, uluslararası hukuk, Avrupa Birliği hukuku ve Türk hukuku kapsamında ortaya konulmaya çalışılacaktır.
Kitabın Konu Başlıkları
.
Su Ürünleri Yetiştiriciliğinin Temel Kavramları ve Hukuki Kaynakları
.
Su Ürünleri Yetiştiriciliğine İlişkin Temel İlkeler
.
Su Ürünleri Yetiştiriciliğinde Kullanılan Usuller
.
Su Ürünleri Yetiştiriciliğine Yönelik Teşvikler ve İdari Yaptırımlar
Kitapla İlgili Kategoriler
Yorumlar
Kitabın İçindekileri
İÇİNDEKİLER
ÖNSÖZ 
7
İÇİNDEKİLER 
9
KISALTMALAR 
13
GİRİŞ 
15
BİRİNCİ BÖLÜM
SU ÜRÜNLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİNİN TEMEL KAVRAMLARI VE HUKUKİ KAYNAKLARI
I. SU ÜRÜNLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİNE İLİŞKİN TEMEL KAVRAMLAR 
19
A. Su Ürünleri Kavramı 
19
B. Su Ürünleri Yetiştiriciliği Kavramı 
20
C. Su Ürünleri Yetiştiriciliğinin Yapıldığı Yer Kavramı 
23
II. SU ÜRÜNLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİNİN HUKUKİ KAYNAKLARI 
26
A. Uluslararası Hukukta Su Ürünleri Yetiştiriciliğinin Hukuki Kaynakları 
27
1. Uluslararası Sözleşmeler 
27
a. Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi (The United
Nations Convention on the Law of the Sea) 
28
b. Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi (UN Convention on Biological
Diversity) 
29
c. Diğer Uluslararası Çevre Anlaşmaları 
30
d. Uluslararası Ticaret Anlaşmaları 
31
e. Su Hayvanları Sağlık Kodu (The Aquatic Animal Health Code) 
33
f. Uluslararası Bitki Koruma Sözleşmesi (The International Plant
Protection Convention) 
34
g. Uluslararası Gıda Kodeksi (Codex Alimentarius) 
37
h. Çalışma Standartları 
37
ı. Kimyasal Anlaşmaları 
38
2. Bağlayıcı Olmayan Hukuk Araçları (Soft Law) ve Yönergeler 
39
a. Sorumlu Balıkçılığa Yönelik Davranış Kuralları (Code of Conduct
for Responsible Fisheries) 
40
b. Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (Association of South East
Asian Nations– ASEAN) Yönergeleri 
41
c. Asya ve Pasifik’teki Su Ürünleri Yetiştiriciliği Merkezleri Ağı
(Network of Aquaculture Centres in Asia and the Pacific–NACA)
Yönergeleri 
42
3. Su Ürünleri Yetiştiriciliği Sertifikasyon Programları 
43
a. GlobalG.A.P. 
43
b. Su Ürünleri Yetiştiriciliği Yönetim Konseyi 
44
B. Avrupa Birliği Hukukunda Su Ürünleri Yetiştiriciliğinin Hukuki
Kaynakları 
45
C. Türk Hukukunda Su Ürünleri Yetiştiriciliğinin Hukuki Kaynakları 
46
1. Su Ürünleri Yetiştiriciliğinin Anayasal Dayanakları 
47
2. Su Ürünleri Yetiştiriciliğine İlişkin Kanuni Düzenlemeler 
47
3. Su Ürünleri Yetiştiriciliğine İlişkin İdari Düzenleyici İşlemler 
49
İKİNCİ BÖLÜM
SU ÜRÜNLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİNE İLİŞKİN TEMEL İLKELER
I. ÇEVRE HUKUKUNDAN KAYNAKLANAN İLKELER 
52
A. Çevrenin Korunması İlkesi 
52
1. Su Ürünleri Yetiştiriciliğinin Çevreye Potansiyel Olumsuz Etkileri 
53
2. Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) 
55
3. Çevresel Etki Değerlendirmesine Tâbi Su Ürünleri Projeleri 
56
4. Stratejik Çevresel Değerlendirme 
58
B. Kirleten Öder İlkesi 
59
II. GENETİK ÇEŞİTLİLİĞİN KORUNMASI İLKESİ 
65
III. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK İLKESİ 
71
A. Su Ürünleri Yetiştiriciliğinde Sürdürülebilirlik Kavramı ve Önemi 
76
B. Su Ürünleri Yetiştiriciliğinde Sürdürülebilirliğin Bir Devlet Politikası
Olarak Benimsenmesi 
78
C. Sürdürülebilir Su Ürünleri Yetiştiriciliği İçin Su Ürünleri Yetiştiriciliği
Yapılacak Yerlerin Planlaması 
83
1. Arazi Kullanım Planlaması 
83
2. Mekânsal Planlama 
86
3. Deniz Mekânsal Planlaması 
88
D. Sürdürülebilir Su Ürünleri Yetiştiriciliği İçin Su Ürünleri Yetiştiriciliğinde
Kullanılacak Yem ve İlaçların Düzenlenmesi ve Denetimi 
89
1. Sürdürülebilir Su Ürünleri Yetiştiriciliği İçin Su Ürünleri
Yetiştiriciliğinde Kullanılacak Yemin Düzenlenmesi ve Denetimi 
89
2. Sürdürülebilir Su Ürünleri Yetiştiriciliği İçin Su Ürünleri
Yetiştiriciliğinde Kullanılacak İlaçların Düzenlenmesi ve Denetimi 
92
IV. ŞEFFAFLIK VE KATILIMCILIK İLKESİ 
95
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
SU ÜRÜNLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİNDE KULLANILAN USULLER
I. SU ÜRÜNLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİNDE RUHSAT/İZİN USULÜ 
101
A. Ruhsat/İzin Kavramı ve Hukuki Niteliği 
102
B. Su Ürünleri Yetiştiriciliği İçin Öngörülen Ruhsat/ İzin Türleri 
105
1. Su Ürünleri İstihsali ve Gemi Ruhsat Tezkeresi 
105
a. Ruhsat Tezkeresi Alma Usulü ve Koşulları 
106
b. Ruhsat Tezkeresi Geçerlilik Süresi 
107
c. Ruhsat Tezkerelerinin Geri Alınması ve İptali 
108
2. Yetiştiricilik Tesisi Kurma İzni 
110
a. Yetiştiricilik Tesisi Kurma Müracaatı 
110
b. Ön İzin 
114
c. Kesin İzin (Proje Onayı) 
117
aa. Su Ürünleri Yetiştiriciliği Tesisi İçin Öngörülen Proje
Onayının (Kesin İzin) Hukuki Niteliği ve Proje Onayına
İlişkin Esaslar 
117
bb. Proje Değişikliği 
120
cc. Su Ürünleri Yetiştiriciliği Tesisi İçin Öngörülen Kesin İzin
(Ruhsat) Süresi ve Sona Erme Koşulları 
121
3. Su Ürünleri Yetiştiricilik Belgesi 
128
4. Ruhsat Gerektirmeyen Haller 
130
a. Balıkçı Yardımcılarının İstihdamı 
130
b. Amatör (Ticari Amaç Dışı) veya Spor Amacıyla Yapılan Su
Ürünleri Avcılığı 
130
5. Ruhsat Usulüne Alternatifler 
132
II. SU ÜRÜNLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİNDE KİRALAMA USULÜ 
133
A. Kira Sözleşmesinin Konusu 
134
B. Su ve Su Ürünleri Yetiştiricilik Yerlerini Kiralamaya Yetkili Makam 
136
C. Kiracının Tespitinde Uygulanacak İhale Usulü 
137
D. Kira Sözleşmesinin Süresi 
142
E. Kira Bedelinin Ödenme Şekli ve Tahsili Usulü 
145
F. Kira Sözleşmesinin Sona Ermesi ve Feshi 
146
G. Kira Sözleşmesinin Hukuki Niteliği 
149
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
SU ÜRÜNLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİNE YÖNELİK TEŞVİKLER ve İDARİ YAPTIRIMLAR
I. SU ÜRÜNLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİNE YÖNELİK İDARE TARAFINDAN SAĞLANAN
TEŞVİKLER 
155
A. Su Ürünleri Yetiştiriciliğine Yönelik İdare Tarafından Sağlanan
Teşviklerin Hukuki Niteliği 
155
B. Su Ürünleri Yetiştiriciliğine Yönelik İdare Tarafından Sağlanan Teşvik
Türleri 
157
1. Vergi İndirim ve Muafiyeti 
157
2. Balıkçı Barınaklarından Öncelikli Yararlanma Hakkı 
158
3. Su Ürünleri Yetiştiriciliğine Yönelik Diğer Destekler 
159
II. SU ÜRÜNLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİNE İLİŞKİN İDARİ YAPTIRIMLAR VE YARGISAL
DENETİMİ 
160
A. Su Ürünleri Yetiştiriciliğine İlişkin İdari Yaptırımlar 
162
1. İdari Para Cezası 
162
2. Mülkiyetin Kamuya Geçirilmesi 
164
3. Faaliyetin Durdurulması 
166
B. Su Ürünleri Yetiştiriciliğine İlişkin İdari Yaptırım Kararlarının Yargısal
Denetimi 
167
1. Genel Değerlendirme 
167
2. Su Ürünleri Yetiştiriciliğine İlişkin İdari Yaptırım Kararlarının
Yargısal Denetiminde Özellik Arz Eden Hususlar 
169
SONUÇ 
173
KAYNAKÇA 
181
KAVRAM DİZİNİ 
189