Sosyal Medya Hukuku ve Yalan Haber Ülke İncelemeleri Prof. Dr. Bülent Kent, Dr. Öğr. Üyesi Merve Ayşegül Kulular İbrahim  - Kitap

Sosyal Medya Hukuku ve Yalan Haber

Ülke İncelemeleri

1. Baskı, 
Ekim 2022
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x24
Sayfa:
210
Barkod:
9786258209945
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Fiyatı:
350,00
Temin süresi 2-3 gündür.
Kitabın Açıklaması
İnternet bilgiye erişim konusunda önemli kolaylık ve faydalar sağlayan bir mecra iken günümüzde yanıltıcı, yönlendirici, hür iradeyi etkileyici bilgilerin topluma sunulduğu, yalan habere, çarpıtılmış bilgiye maruz kalınan bir ortam haline gelmiştir. Bu durum kişilerin hem birey bazında hem de toplum bazında akîl ve hür irade ile karar vermelerini yahut kamuoyu oluşturmalarını engellemektedir. Toplumun haber alma hürriyeti de yalan haberlerle ihlal edilmektedir. Sosyal medya başta olmak üzere gerek yeni medya gerekse geleneksel medyada haberin haiz olması gereken değerlerden biri olan doğruluk unsurunun ihmal edilmemesi gerektir. Kişilerin hür iradeleri ile karar almalarının sağlanması, kamuoyunun özgürce oluşabilmesi için çarpıtılmış bilgi olarak tanımlanan dezenformasyon ile, yalan haberler ile mücadele edilmesi gerekmektedir.
Bu bağlamda Dünyada birçok ülke dezenformasyon karşısında hukuki düzenleme yapmış ve birçok ülke de buna ilişkin çalışmalarına devam etmektedir. İşbu kitapta dezenformasyon karşısında hukuk mücadelesi güden ülkelerin bu konudaki düzenlemeleri incelenerek Türkiye için muhtemel emsal düzenlemelerin faydaları ve riskleri ortaya konmuştur. Avrupa Birliği'nin dezenformasyona yaklaşımı, Almanya, Fransa, Avustralya ve Singapur'da dezenformasyon karşısında yürütülen hukuki mücadele tüm detaylarıyla okuyucuya sunulmuştur. Dezenformasyon karşısında bu ülkeler kadar net bir hukuki adım atmamış olmakla birlikte özellikle seçimleri etkileyen dezenformasyonun gündemden düşmediği Amerika ise ayrıca ele alınmıştır. Avrupa Birliği'nin birlik olarak dezenformasyonla mücadele konusundaki düzenlemelerinden, Kıta Avrupası hukukunun etkili olduğu Almanya ve Fransa örneklerine ve Anglo Sakson sistemden Avustralya ve Singapur örneklerine kitabın her bir bölümünde incelenen ülkenin ne tür toplumsal, hukuksal ve medyatik sistemi haiz olduğu, bu sisteme göre şekillenen regülasyon düzenlemeleri analiz edilerek Türk hukukunda dezenformasyon karşısında nasıl bir yol izlenebileceğine dair önerilerde bulunulmuştur.
Kitabın Konu Başlıkları
.
Alman Hukukunda Sosyal Ağlarda Yalan Haber İle Mücadele, Prof. Dr. Bülent Kent
.
Fransa'nın Seçim Manipülasyonlarıyla Hukuki Mücadelesi ve Türkiye İçin Öneriler, Doç. Dr. Yasin Söyler
.
Avustralya Hukukunda Yalan Haber, Dr. Öğr. Üyesi Merve Ayşegül Kulular İbrahim
.
Amerikan Sosyal Medya Hukuku ve Yalan Haber, Dr. Samet Tatar
.
Avrupa Birliği Hukukunda Dezenformasyonla Mücadele ve Öz Regülasyon Modeli, Sena Kontoğlu, Ll.M.
.
Çevrim İçi Dezenformasyon İle Mücadelede Kazuistik Yöntem: Singapur Örneği, Abdullah Ahmet Kaynar, Ll.M.
Yorumlar