Çalışma Hukuku, emekleri ile üretime katkıda bulunan özellikle işçilerin çalışma yaşamı esnasında karşılaşacağı sorunlara çözüm bulmak ve çalışmalarının devamlılığını sağlamak amacıyla önlemler almak için oluşturulan yasal düzenlemeler sonucu ortaya çıkmıştır.
Ülkemizde Çalışma Hukuku kapsamı içinde yer alan, emeği ile bağımlı çalışan, işçi ve memurun çalışma şartları ayrı ayrı yasalarla düzenlenmektedir. Çalışma Hukukunun kapsamı içinde yer alan ve işçilerin çalışma şartlarını düzenleyen İş Hukuku kuralları ise genellikle 6098 sayılı Borçlar Kanunu, 4857 sayılı İş Kanunu, 854 sayılı Deniz İş Kanunu, 5953 sayılı Basın İş Kanunu gibi yasalarla düzenlenmektedir.
Burada toplumda yaşayan çalışan, çalışmayan herkesin sosyal güvenliğini sağlamak amacıyla Sosyal Devlet anlayışı içinde kurulmuş sosyal güvenlik kuruluşları ile ilgili Çalışma Hukukunun önemli bir bölümü olan Sosyal Güvenlik Hukuku ve Sosyal Güvenlik ile ilgili Kuruluşlar ele alınmış olup ancak bu konudan önce Çalışma Hukuku ve Çalışma Hukuku ile ilgili kuruluşlar ele alınmaktadır.
(Önsözden)